Речник місії ОБСЄ в Україні про військові колони без розпізнавальних знаків та мінські переговори

Речник місії ОБСЄ в Україні Майкл Боцюрків розповів у ефірі програми Еспресо.TV "Нічний телеекспрес" про мінські переговори та посилення артилерійської присутності у зоні АТО невідомих військових формувань

"Стосовно переговорів у Мінську є кілька речей, які потрібно відзначити, йдеться про контактну лінію, тобто про зону, де не буде зброї та озброєних людей і про цю лінію треба домовитися. 

Ще одним важливим кроком має стати відведення важкого озброєння. Минулого тижня ми спостерігали іншу ситуацію: ми спостерігали за посиленням артилерійської міці. Так, військові конвої без розпізнавальних знаків перевозили 122 мм гаубиці системи запуску ракет. Наші безпілотники також побачили важку артилерію. 

Ми знаємо про два шляхи залучення російської сторони. Перший – це тристороння контактна група, і другий – це "Спільний центр координації та контролю", який розташований у Дебальцевому. Там перебувають представники Генштабу Росії, російські військові та представники Міноборони України, які співпрацюють з ними. Чим вони займаються? Виходячи з принципів, узгоджених у Мінську, вони намагаються контролювати припинення вогню, про які домовилися сторони. Дуже часто нас плутають з "Спільним центром", втім, ми не є його частиною. Наше завдання полягає у тому, щоб спостерігати за їхньою роботою, і ми також повідомляли, що вони теж стикаються з перепонами – у них центр у Дебальцевому, і воно теж потрапляло під артобстріли. У них немає достатньо ресурсів, щоб їздити навколишніми територіями на патрулювання та для моніторингу.

Ще одна цікава річ: вже кілька разів ми повідомляли про пересування військових конвоїв без розпізнавальних знаків, які рухалися зі Сходу до Донецька. Нас часто питають чи вони їдуть з Росії – ми не можемо підтвердити цю інформацію, бо в них немає розпізнавальних знаків, але важливо вже те, що ми відверто розповідаємо про пересування цих військових конвоїв, а рішення та висновки вже повинні прийматися на вищому рівні", - розповів Майкл Боцюрків.