Рішення про Україну як союзника США поза НАТО є компетенцією президента, а не Конгресу, - аналітик

Виключення пункту про Україну як союзника США поза НАТО із законопроекту Конгресу є логічним, оскільки таке рішення ухвалює лише Адміністрація президента

Про це в ефірі Еспресо.TV заявив політичний аналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Володимир Горбач.

"Потрібно розібратися у ситуації, що було у законопроекті. Справа в тому, що цей статус головного союзника США поза НАТО, він повноцінно надається не Конгресом і не в законі це формулюється, це має бути рішення Адміністрації будь-якого президента. Вони рішенням президента додають якусь країну до списку країн, які вже і так перелічені в законі про іноземну допомогу", - зазначив аналітик і нагадав, що Україна уже має договір із США про стратегічне партнерство.

"У США є багато союзників в усьому світі, і не всі вони знаходяться у Північній Атлантиці, а НАТО, як відомо, – організація Північноатлантичного договору. Тому це для тих країн, які є союзниками США, але не є членами НАТО водночас. Україна претендує на членство НАТО і знаходиться в цій сфері північноатлантичній, з іншого боку, в нас є документи зі США попередні. Наприклад, "Хартія про стратегічне партнерство України та США". Ми вважаємо один одного стратегічними партнерами. Це те, що Обама говорив Порошенку, що в нас і так є такий документ, який не гірше регулює наші відносини і це теж правда", - розповів Горбач.

За його словами, цей пункт був включений у законопроект конгресменів, "щоб стимулювати Адміністрацію Обами рухатися назустріч Україні у справі надання їй безпосередньо допомоги зброєю". 

Таким чином, зауважив Горбач, цей пункт було "виключено тому, що це не компетенція Конгресу, а компетенція Адміністрації президента"

"Але не виключені жодні слова про військову допомогу", - наголосив він. 

Також політолог підкреслив, що "в Обами немає жодних шансів не підписати цей закон. Оскільки законопроект ухвалили одноголосно в обох палатах, і це є консенсус між демократами і республіканцями, і президенту накладати вето просто недоречно".

Нагадаємо, Конгрес США виключив із законопроекту №2828 "Акт у підтримку свободи України - 2014" пункт про надання Україні статусу головного союзника США поза НАТО.