Закон про підтримку України Сполученими Штатами - антиросійський, - МЗС РФ

Російське міністерство закордонних справ у своєму стилі відреагувало на ухвалений обома палатами Конгресу США законопроект "Акт у підтримку свободи України - 2014"

Реакція російського МЗС викладена на офіційному сайті установи, передає Еспресо.TV.

"Схвалений обома палатами американського Конгресу без обговорення та належного голосування закон "Про підтримку свободи на Україні" не може не викликати глибокого жалю своїм відверто конфронтаційним характером.

Вкотре у Вашингтоні висувають проти Росії безпідставні огульні звинувачення і загрожують нам новими санкціями.

При цьому змішують в купу український і сирійський конфлікти, до роздмухування яких США доклали руку, і навіть Договір про РСМД (про ліквідацію ракет середньої та меншої дальності, - Ред.), дотримання якого Вашингтоном, м'яко кажучи, викликає запитання. Одночасно обіцяють київській владі зброю для продовження силової операції в Донбасі і відверто заявляють про намір використовувати неурядові організації для впливу на внутрішньополітичні процеси в нашій країні.

Серйозні виклики міжнародній безпеці, здавалося б, вимагають об'єднання зусиль Росії і США. Тим часом американські законодавці слідом за Адміністрацією Б.Обами намагаються зруйнувати каркас взаємодії. Під двосторонні відносини підводиться потужна міна, порівняна з горезвісною "поправкою Джексона-Веніка", яка була ухвалена в 1974 році і кілька десятиліть заважала співпраці. Складається враження, що у Вашингтоні, де ніяк не можуть відмовитися від застарілих фобій, мають намір повернути час назад.

Членам Конгресу США пора б залишити ілюзії щодо дієвості кампанії санкцій, яка підігрівається ними проти Росії. На шантаж ми не піддамося, національними інтересами не поступимося, втручання в наші внутрішні справи не допустимо", - йдеться у коментарі російського МЗС.

Як повідомляло Еспресо.TV, палата представників США одноголосно підтримала закон, який передбачає надання Україні фінансової допомоги, летального озброєння та визначає Україну особливим військовим партнером США поза блоком НАТО.

Пізніше стало відомо, що Конгрес США виключив із законопроекту №2828 "Акт у підтримку свободи України - 2014" пункт про надання Україні статусу головного союзника США поза НАТО.

У свою чергу, політичний аналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Володимир Горбач у ефірі Еспресо.TV пояснив, що виключення пункту про Україну як союзника США поза НАТО із законопроекту Конгресу є логічним, оскільки таке рішення ухвалює лише Адміністрація президента.

За його словами, цей пункт був включений у законопроект конгресменів, "щоб стимулювати Адміністрацію Обами рухатися назустріч Україні у справі надання їй безпосередньо допомоги зброєю".