Глава російського ЦБ порадила, що робити з падінням рубля – до нього треба звикати

Ефект від різкого підвищення ключової ставки Банку Росії на курс рубля не буде миттєвим, сказала глава ЦБ Ельвіра Набіулліна, закликавши всіх вчитися жити в новій реальності зі слабким рублем

"Ослаблення курсу - це сигнал для російської економіки адаптуватися до нових умов. Ми дійсно повинні навчитися жити в рублевий зоні, покладатися більшою мірою на власні джерела фінансування", - зазначила, за інформацією "Независимой газеты", Набіулліна.

Банк Росії раптово підвищив ключову ставку по операціях надання ліквідності банкам на 6,5 процентних пункти до 17% вночі у вівторок. Багато учасників ринку очікували різкого підвищення ставки за підсумками засідання ради директорів ЦБ 11 грудня, але тоді регулятор обмежився скромною підвищенням на один процентний пункт до 10,5%.

Ринок тоді проігнорував дії ЦБ, і рубль продовжив падіння. Набіулліна попередила, що негайного ефекту від різкого підвищення ставки не варто чекати і на цей раз. "Я хочу підкреслити, що підвищення ключової ставки орієнтоване насамперед на зниження інфляційних очікувань. Буде непрямий вплив на валютний ринок, можливо, воно буде не миттєвим", - сказала глава ЦБ. Валютний ринок ніяк не відреагував на заяву Набіулліної. Після рішення про ставку рубль зміцнився стосовно долара і євро, але потім знову почав падіння. Глава Центробанку заявила, що падіння рубля відбувається під впливом зовнішніх факторів.