Кудрін пов'язав падіння рубля з операцією з багатомільярдного кредиту "Роснефти"

На російському ринку ходять найрізноманітніші версії падіння рубля, в тому числі версія про термінове і негласному порятунок коштами з бюджету "своїх" компаній

Екс-міністр фінансів Олексій Кудрін вважає, що ринок 15 грудня могли "розігріти" угоди по кредиту "Роснєфті" на 625 млрд. рублів, повідомляє Newsru.com. Раніше на ринку з'являлися чутки, що власники паперів компанії вийшли з ними на валютний аукціон.

"Ринок негативно "розігріла" непрозора угода по кредиту "Роснєфті" на 625 млрд. рублів. Вкрай не вчасно", - вважає він. На його думку, на падінні рубля і фондового ринку позначилася не тільки реакція на низьку ціну на нафту і санкції, а й "недовіра до економічних заходів уряду", додав Кудрін.

Опозиційний політик Борис Нємцов бачить причину краху в тому, що "ЦБ включив друкарський верстат, щоб допомогти бізнесу Сєчіна-Путіна і видав" Роснєфті "625 млрд. новонадрукованих рублів. Гроші тут же опинилися на валютному ринку і обвалили курс, - написав він на своїй сторінці в Facebook. - Зараз ринок злегка заспокоївся, але це не надовго. у грудні мають бути виплати на суму 30 млрд., а грошей взяти ніде, крім резервів або друкарського верстата".

Нагадаємо, під час торгів 15 грудня курс рубля впав більш ніж на 8%. Причини обвалу рубля називалися різні, зокрема, дуже високий попит на валюту з боку великих банків. Можливо, їм потрібна валюта, щоб компенсувати кошти, які з їх депозитів забирає "Сургутнафтогаз" для участі в приватизації "Роснафти", заявив РБК один з трейдерів.