В Казахстані дали п'ять років колонії чоловікові, що воював на боці терористів "ЛНР"

В Астані суд засудив до п'яти років колонії суворого режиму громадянина Казахстану Євгена Вдовенка, що воював на боці луганських сепаратистів на сході України

Зміст

Про це в неділю, 14 грудня, повідомляє портал Tengrinews.kz, передає "Дождь"

За даними порталу, суддя Галина Билкілова визнала Вдовенка винним за статтею 162-1 Кримінального кодексу Казахстану – "Участь у іноземних збройних конфліктах". Вирок поки не набув чинності і ще може бути оскаржений.

Суд над Вдовенком розпочався 12 грудня. Згідно з обвинувальним вироком, він брав участь у боях на сході України, застосовував зброю, охороняв блокпости, патрулював Луганськ і виконував інші доручення.

Підсудний визнав свою провину, але заявив, що нікого не вбивав. "Перестрілки були, але я далекий від цього, навіть в армії не служив. Мені страшно було", - говорив він на першому засіданні суду. Також Вдовенко зазначав, що рішення воювати за сепаратистів прийняв самостійно і нікому про це не повідомив.

За словами прокурора, після подій в Одесі в травні 2014 Вдовенко вирішив поїхати в Україну і воювати на боці терористів. За допомогою соцмережі "ВКонтакте" він зв'язався з людьми, не встановленими слідством, і 25 травня виїхав поїздом з Астани в Уральськ. Після цього Вдовенко перетнув кордон, доїхав до Самари, а звідти до Ростова-на-Дону.

Далі Вдовенко приєднався до групи, яка складалася приблизно з 30 чоловік, і разом з нею незаконно перетнув кордон Росії та України, після чого вирушив до Луганська для проходження курсу початкової військової підготовки.