Суд скасував постанову Кабміну про обов'язкову закупівлю газу у "Нафтогазу"

Окружний адміністративний суд Києва у вівторок, 16 грудня, повністю задовольнив колективний позов учасників ринку природного газу України та визнав незаконною постанову Кабміну №647 "Про порядок закупівлі природного газу промисловими, енергогенеруючими і теплогенеруючими (в частині промислових обсягів газу) підприємствами"

Рішенням суду скасовуються пункти 1-4 постанови Кабміну №647, згідно з яким на період з 1 грудня 2014 р. по 28 лютого 2015 р. промислові, енергогенеруючі та теплогенеруючі підприємства зобов'язані здійснювати закупівлю природного газу виключно у НАК "Нафтогаз України", повідомляє "РБК-Україна"

Також скасовується зобов'язання газорозподільних та газотранспортних підприємств транспортувати газ промпідприємствам тільки з ресурсів НАК "Нафтогаз України" і у встановлених обсягах. Облдержадміністраціям раніше було наказано вжити заходів щодо забезпечення компаніями зі списку постанови Кабміну №647 договорів купівлі-продажу природного газу лише з "Нафтогазом", а компаніям вносити передоплату за придбання газу. Тепер ці пункти визнані незаконними.

На думку юристів, уряд може скористатися правом на апеляцію, хоча шанси виграти цю справу мізерні. На скасування постанови №647 наполягали міжнародні організації, документ не знайшов підтримки і серед новопризначених міністрів. "Всі, звичайно, розуміють, що це не ринковий захід. МВФ нам на кожному засіданні каже, що від цієї постанови однозначно потрібно відмовлятися", - прокоментував ставлення до постанови № 647 міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин.

Експерти відзначають, що з урахуванням останніх домовленостей з "Газпромом", Україна тимчасово закрила газове питання, тому необхідності в посиленні адміністративних заходів на внутрішньому ринку немає.

Нагадаємо, постанова №647 було розкритиковано представниками Енергетичного співтовариства ЄС, Міжнародного валютного фонду, Світового банку, профільними експертами та учасниками ринку. На думку керівника енергетичних та інфраструктурних проектів Світового банку Дмитра Глазкова, заходи щодо ручного регулювання ринку можуть допомогти Нафтогазу лише у короткостроковій перспективі. "У довгостроковій - це неприпустимо, і будь-які спроби обмежити вільну роботу ринку не приведуть ні до чого хорошого. У принципі, уряд має діяти в рамках домовленостей з ЄС. Третій енергопакет, зокрема, забороняє будь-які спроби обмежити доступ до вільного ринку", - вважає Глазков.

Зазначимо, що даний документ був прийнятий 26 листопада 2014 року без попереднього обговорення з гравцями газового ринку, і обмежив їх права на користь державної компанії НАК "Нафтогаз України". В уряді і держкомпанії такий крок назвали вимушеними, враховуючи складне фінансове становище "Нафтогазу".