Світові банки почали обмежувати операції в рублях, - ЗМІ

Світові банки на цьому тижні все частіше стали обмежувати операції, пов'язані з рублевими інструментами або з російськими контрагентами, через різкі коливання курсу російського рубля

Про це пише The Wall Street Journal, передає РБК.

Наприклад, такі банки, як Goldman Sachs, в основному відхиляють заявки клієнтів на вчинення деяких номінованих в рублях операцій довгострокового репо, пише газета в середу, 17 грудня.

Брокер FXCM припинив обслуговування торгових операцій з обміну рублів на долари, тому що, згідно з його заявою, "більшість західних банків припинило котирувати пару USD / RUB".

Менеджер одного з фондів в Лондоні поскаржився, що не зміг знайти банки, які готові здійснювати операції з російськими держпаперами.

Інші банки, такі як Bank of America, Citigroup, продовжують вести операції з рублями і російськими структурами в звичайному режимі.

Знижуються акції банків, які мають значний бізнес у Росії, зокрема, Societe Generale SA і UniCredit SpA. За даними аналітиків Citigroup, експоуже Societe Generale на Росію становить близько 25 мільярдів євро, UniCredit - 18 мільярдів євро.

Несе втрати фонд облігацій країн, що розвиваються Pacific Investment Management Co., який має вкладення в папери російських емітентів на суму більш ніж в 800 мільйонів доларів на початок вересня (більше 20% активів). Ціна паїв фонду впала за місяць на 8%, повідомляє агентство Bloomberg.

Також російський "Интерфакс" з посиланням на джерела повідомляв, що Росію можуть виключити з індексу MSCI Emerging Markets. Відповідне рішення аналітична компанія може прийняти, якщо в Росії введуть контроль за рухом капіталу або валютними операціями.

Нагадаємо, біржевий курс рубля вчора доходив до позначок 100 рублів за євро та 80 рублів за долар.

Сьогодні на відкритті торгів на Московській біржі вартість долара перевищила 72 руб., що більш ніж на 5 руб. вище за рівень закриття торгів у вівторок. Курс євро на торгах перевищив 92 руб., що більш ніж на 7 руб. вище за рівень закриття попереднього торгового дня.

Незабаром європейська та американська валюта трохи відкотилася назад і курси стабілізувалися на 70,92 руб. за долар і 88,81 руб. за євро. Напередодні біржовий курс долара на піку перевищив 80 руб., Євро - 100 руб.