У мережу виклали особисті щоденники та документи Альберта Ейнштейна

Тепер у мережі можна переглянути документи, що розкажуть про перші 44 роки життя видатного фізика

Принстонський університет разом з Єврейським університетом в Єрусалимі створили проект Digital Einstein Papers, пише The Mainpeople.

На офіційному сайті проекту представлено 13 томів (а це понад 30 тисяч унікальних текстів) писемної спадщини Ейнштейна. У цю добірку увійшли листи, рукописи та щоденники вченого, починаючи з ранньої юності і до 1923 року. До виходу готується також чотирнадцятого тому на січень 2015 року. Всього в рамках проекту планується видати 30 томів писемної спадщини фізика.

Окрім наукових праць Ейнштейна, його шанувальники та просто зацікавлені люди зможуть подивитися результати вступних іспитів Ейнштейна до вищого технічного училища в Цюріху, любовні листи і навіть судове рішення про розлучення з першою дружиною Мілевою Марич, якій фізик повинен був виплатити велику частину своєї Нобелівської премії.

У відвідувачів сайту буде можливість безкоштовно читати і здійснювати повнотекстовий пошук по статтях. Архіви представлені німецькою мовою, але також мають версію англійською.

Цікаво, що всі свої документи і рукописи, включаючи записи, що стосуються теорії відносності, Альберт Ейнштейн заповідав Єврейському університету в Єрусалимі. Сьогодні цей виш володіє копірайтом на всі папери вченого, а також правом на комерційне використання його образу та імені.