Лавров отримав аж "чотири Буратіно" - за "правдивість"

"Нагорода" дісталась міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову за заяву про те, що 80% членів Конгресу США ніколи не виїжджали за рубіж

Така заява не відповідає дійсності, зазначається у матеріалі рубрики Fact Checker газети The Washington Post, передає Еспресо.TV, з посиланням на meduza.io.

"Глибокий аналіз подорожей конгресменів показує, що насправді ситуація повністю протилежна до слів Лаврова: не менш як 84% конгресменів їздили за кордон. Заява Лаврова заслуговує оглушливих "чотирьох Піноккіо". Або, якщо говорити у більш звичних для Лаврова термінах, "чотирьох Буратіно" (Chetyre Buratino)", - зазначається у публікації.

Як вдалося з'ясувати журналістам, за період з 1 січня 2000 року 453 конгресмени виїжджали за межі США з діловими візитами - дані про це містяться у звітах про витрати членів Конгресу. Це відповідає 84% від усієї кількості конгресменів. 13 осіб відвідували Росію, у тому числі Москву, Санкт-Петербург і Томськ. Причому дослідження The Washington Post не включає поїздки у відпустку і навчання за кордоном.

Міністерство закордонних справ Росії на запит The Washington Post про коментар у зв'язку з публікацією не відповіло.

Нагадаємо, Сергій Лавров 16 грудня в інтерв'ю France 24 заявив, що Конгрес США - це "вкрай специфічні люди, більш як 80% з яких ніколи не покидали США". Лавров зазначив, що конгресмени "живуть у своєму власному світі", тому їхня русофобія недивна.

У рубриці Fact Checker перевіряються виступи і заяви відомих осіб. Помилки і брехня оцінюються редакцією у Піноккіо. Максимально можливий бал - за виступ, що повністю не відповідає дійсності, - чотири Піноккіо.