Путін: Хтось підступно скористався заявою Кадирова про спалення будинків родичів повстанців

Російський президент Володимир Путін заявив, що заявою глави Чечні Рамзана Кадирова підступно скористалися, а сам він не має жодного відношення до спалення будинків родичів учасників нещодавніх подій у Грозному

Про це він заявив під час "великої" прес-конференції за підсумками рок, яка триває у ці хвилини, передає Еспресо.TV.

"Звісно тут у мене нема і не може бути іншого підходу – всі мають дотримуватись законів. І ніхто не вважається винним, поки цього не доведе суд. Але життя складніше. Можу сказати з практики роботи в структурах з боротьби з тероризмом, як правило родичі людей, які чинять теракти, знають про їхні наміри. Але це не дає право нікому, і главі Чечні Кадирову зокрема, вдаватись до досудових розправ. Правоохоронці проводять попередню перевірку, щоб з'ясувати, хто буди ті люди в масках, які підпалювали будинки.

Хтось скористався емоційною заявою Кадирова. Емоції зрозумілі. Загинули 14 міліціонерів. Почалося з підриву авто ДПС. Не під час бою, а просто підло розстріляли людей. В таких умовах Кадиров зробив емоційну заяву, він сказав те, що люди хотіли від нього почути, але він не мав на це права", - сказав Путін.

Однак одразу ж почав виправдовувати подібні методи впливу.

"В світовій практиці такі методи боротьби з тероризмом застосовуються, зокрема в Ізраїлі", - відзначив російський президент. 

Нагадаємо, після трагічних подій у Грозному 4 грудня Кадиров заявив, що будинки родичів учасників цих подій мають бути знищені.

"Якщо батько бачить, що син став на шлях терору і вахабізму, нехай здає його владі або зупинить іншими шляхами до того, як він проллє кров ... Якщо бойовик в Чечні здійснить вбивство співробітника поліції чи іншої людини, сім'я бойовика буде негайно виселена за межі Чечні без права повернення, а будинок знесений разом з фундаментом", - заявив Кадиров. 

Читайте також: Amnesty International вимагає розслідувати підпали будинків родичів учасників подій у Грозному

Згодом будинки родичів чеченців, що були учасниками подій у Грозному 4 грудня, були спалені групою чоловіків у масках. За інформацією міжнародної правозахисної організації Amnesty International, таким чином спалили щонайменше п'ять будинків

Нагадаємо також, 4 грудня вночі в центрі Грозного пролунав вибух, підірвали автомобіль ДПС. В місті оголосили режим контртерористичної операції. Бойовики захопили будинок друку, де внаслідок обстрілів з боку силовиків виникла пожежа. Перестрілки між повстанцями та правоохоронцями тривали протягом кількох годин.

Згодом лідер Чеченської республіки Рамзан Кадиров повідомив про ліквідацію семи осіб, які знаходилися в будинку друку, однак інша група повстанців зайняла будівлю однієї зі шкіл Грозного. Однак і її протягом кількох годин "зачистили". Як повідомив Кадиров, під час контртерористичної операції було знешкоджено дев'ятьох повстанців. 

В свою чергу, під час операції у Грозному за офіційними даними загинули 10 силовиків, ще 28 отримали поранення. Однак, за даними чеченських ЗМІ, втрати серед кадирівських правоохоронців значно вищі - до 70-8 осіб.