Росіяни намагаються швидше витратити свої рублі, "згрібаючи" все з полиць магазинів

Після закінчення робочого дня у вівторок багато москвичів кинулися в працюючі допізна магазини, що торгують побутовою технікою, електронікою, меблями і товарами для дому

Ажіотаж виник під впливом новин з валютного ринку, де рубль кинувся в небувале піке, досягнувши в якийсь момент позначки більш ніж 100 руб. за 1 євро, пише РБК.

Фотографії нічних черг в IKEA і "М. Відео" і свідчення очевидців користувалися особливою популярністю в соціальних мережах весь наступний день.

Опитані РБК ритейлери в більшості підтвердили: попит з початку тижня в їхніх магазинах незвичайний. 

Як пише газета "Ведомости" з посиланням на співробітника одного з найбільших митних брокерів країни імпортери чекають стабілізації обстановки на валютному ринку і намагаються призупинити поставки по всіх видах вантажів на наступний тиждень і далі.

Читайте також: Росіяни кинулися масово зливати рублі (ФОТО)

За словами гендиректора "Спар рітейлу" (мережа Spar в Москві) Максима Грішакова, кілька постачальників заявили про паузу у відвантаженнях товарів - це дистриб'ютори алкоголю і постачальники продовольства.

Багато хто використовує падіння рубля як "вагомий аргумент для істотного підвищення цін: зокрема,"Сади Придонья" поставили нам подібний ультиматум, ми ведемо переговори", каже Марія Курносова з "Ашана".

Мережі вже вдруге менш ніж за півроку змушені кардинально переглядати асортимент, але в цей раз ситуація жорсткіше, говорить старший аналітик Райффайзенбанку Наталія Колупаєва: "Люди можуть просто перестати купувати будь-які товари". Для постачальників, які не є безумовними лідерами у своїх категоріях, зупинка відвантажень чревата тим, що мережі просто скоротять їх позиції в асортименті, зазначає вона.