Російського олігарха Євтушенкова звільнили з-під домашнього арешту

Російський олігарх, глава АФК "Система" Володимир Євтушенков був звільнений з-під домашнього арешту

Про це повідомляє ТАСС з посиланням на обізнані джерела, передає Еспресо.TV.

За словами джерела агентства, вчора слідчі ухвалили рішення про зміну запобіжного заходу Володимиру Євтушенкову. З нього взято зобов'язання про явку до слідчого.

За його словами адвоката Євтушенкова Володимира Козіна, бізнесмен має намір найближчим часом повернутися до роботи в АФК "Система".

"Звичайно тепер у нього немає ніяких обмежень і він може повернутися до плідної трудової діяльності", - сказав Козін.

Нагадаємо, головного акціонера "Системи" 16 вересня помістили під домашній арешт за звинуваченням в організації відмивання грошей, отриманих від приватизації підприємств башкирського ПЕК. Контрольним пакетом акцій "Башнефть" АФК "Система" володіє з 2009 року.

Компанія Евтушенкова викупила контрольні пакети башкирських підприємств у групи "Башкирський капітал", пов'язаної з Уралом Рахімовим, сином екс-президента Башкирії. Його структури з кінця 1990-х брали участь у приватизації регіонального ПЕКу. Саме приватизаційні схеми в підсумку привернули увагу правоохоронних органів.

За підсумками перевірки Рахункова палата назвала приватизацію найбільш безпрецедентним випадком викрадення активів з держвласності. Розслідування за підсумками цієї перевірки закінчилося безрезультатно в травні 2010 року, але було відновлено в 2014 році.

Термін запобіжного заходу Євтушенкову був продовжений до 16 березня. 12 грудня адвокат бізнесмена відкликав скаргу на продовження терміну домашнього арешту, розгляд якої призначався на понеділок, 15 грудня.

Московський арбітраж в кінці жовтня задовольнив позов Генпрокуратури про повернення акцій "Башнефть" державі. Суд визнав, що серія приватизаційних угод, за підсумками якої башкирський ПЕК перейшов у власність Урала Рахімова, пройшла з порушеннями.

За даними наглядового відомства, оспорювані акції спочатку були власністю РФ, а Башкирія прийняла рішення про їх приватизацію без дозволу федеральної влади.

Відповідачами за позовом виступали АФК "Система" Євтушенкова, її інвестиційний підрозділ "Система-Інвест", а також сама "Башнефть". 9 грудня ці компанії передали 71,6% акцій Федеральному агентству з управління держмайном. Росимущество запропонувало включити компанію "Башнефть" в перелік стратегічних підприємств.

Читайте також: Латиніна: Оточення Путіна, як бичачий ціп'як, почало жерти само себе