У ЄС наголошують, що транзит російського газу через Україну прозорий

Європейський Союз прозоро і на щоденній основі може отримувати необхідну інформацію щодо транзиту російського газу через територію України

Про це у четвер на засіданні прес-клубу "Дипломати без краваток" в Укрінформі заявив голова представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінські, передає Еспресо.TV з посиланням на "Укрінформ".

"Рівень прозорості сьогодні високий. Ми кожного дня можемо отримати всю необхідну інформацію про обсяг газу, який постачається з України. Кожного тижня також отримуємо інформацію про обсяг газу у сховищах в Україні", - зазначив він.

Водночас, за його словами, щоб покращити фізичний контроль, планується модернізувати станції, які здійснюють моніторинг проходження газу в Україну і з України.

Говорячи про енергетику в Євросоюзі, Томбінські наголосив: "Ми сьогодні все робимо, щоб не дати Росії можливості використовувати газ як інструмент політичного тиску". Він визнав, що у Центральній і Східній Європі все ще залишаються країни, які значною мірою залежать від російського газу. Однак після газової кризи 2009 року Євросоюз багато фінансів вклав в інтеграцію європейського газового ринку і диверсифікацію джерел енергопостачання, завдяки чому питання газу в ЄС перестало бути політичним, повністю перемістившись в економічну площину, зауважив Томбінські.

За його словами, Європейський Союз усвідомлює критично важливе значення енергетики, тому цей сектор економіки отримує найбільші інвестиції в Європі. Наводячи приклад недостатньої загальної інтеграції європейського газового ринку, дипломат сказав, що обсяги терміналів скрапленого природного газу в Іспанії використовуються лише на 20%, проте недостатня розвиненість інфраструктури не дозволяє їх повністю завантажити для подальшого транспортування газу в інші європейські країни.

Щодо розвитку нових маршрутів постачання газу до ЄС Томбінські виділив два основні фактори: економічно-інвестиційна сторона питання і відповідність проекту законодавству Євросоюзу, зокрема, Третьому енергетичному пакету. "Головне - це відповідність правилам Європейського Союзу і наявність інвестицій. Це може бути і дві, і три, і чотири різні інфраструктури, наскільки вони є економічно обгрунтовані і забезпечені інвестиціями", - сказав він.