В ООН представили резолюцію, яка визнає Палестину незалежною державою

Йорданія офіційно представила в середу в Раду Безпеки ООН проект резолюції, що передбачає встановлення протягом одного року миру між Ізраїлем і Палестиною в якості "двох незалежних демократичних і процвітаючих держав"

Проект резолюції був офіційно представлений 15 членам РБ. Це означає, що його можна поставити на голосування протягом 24 годин. Тим часом дипломати вважають, що узгодження тексту документа може зайняти кілька днів або навіть тижнів, передає РБК з посиланням на Reuters.

Держсекретар США Джон Керрі заявив у минулий вівторок, що Сполучені Штати поки не визначилися з тим, якими мають бути мова резолюції, її підходи, конкретні рішення.

Франція, Велика Британія і Німеччина склали свій варіант резолюції. Він передбачає проведення заключних мирних переговорів протягом двох років, повідомив міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус.

У представленому в середу проекті документа йдеться, що дипломатичне вирішення ізраїльсько-палестинського конфлікту має бути засноване на декількох параметрах, в тому числі на встановленні Ізраїлю і Палестини в кордонах 1967 року, договорі безпеки, а також визнання "Єрусалиму загальною столицею двох держав, що відповідає законним сподіванням обох сторін і захищає свободу віросповідання".

Текст резолюції закликає "обидві сторони утримуватися від будь-яких односторонніх і протиправних дій, у тому числі від створення поселень, які могли б підірвати життєздатність рішення про дві держави".

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив 15 грудня, що він домагався від держсекретаря Керрі запевнення, що Вашингтон блокує зусилля щодо прийняття йорданської резолюції.