Чеські правозахисники проводять марафон на підтримку українського режисера Сенцова

Чеське відділення "Міжнародної Амністії" проводить 12-денний марафон збору підписів за звільнення політв'язнів світу, включивши в список украденого кримського кінорежисера Олега Сенцова, який перебуває за ґратами в Москві

Підписи збираються по всій Чехії, а також в інтернеті на сайті чеського відділення "Міжнародної Амністії", повідомляє "Радіо Свобода", передає Еспресо.TV

"Міжнародна амністія вважає Олега Сенцова в'язнем совісті, якого несправедливо засудили. Ми вирішили, що цей приклад може бути близьким для чехів, бо тут про нього знають. Ми хочемо, щоб міжнародний тиск на російську владу був якомога сильнішим", - наголошують в організації.

На думку чеських активістів "Міжнародної амністії", арешт Сенцова - це дуже серйозний випадок, оскільки кінорежисер був викрадений зі свого рідного Криму, і перевезений до Москви. Правозахисники вважають, що Олег звинувачується у справі, яка не має ніякого сенсу.

Нагадаємо,  у листопаді Генеральна прокуратура Російської Федерації визнала підозрюваних у тероризмі проти Росії українців Олега Сенцова (кінорежисера), Олексія Чірнія, Геннадія Афанасьєва, Олександра Кольченка громадянами України. Про це йшлося у відповіді Генеральної прокуратури РФ на звернення народного депутата України Олександра Бригинця. Пізніше, Генеральна прокуратура Росії вкотре змінила думку щодо громадянства викрадених кримчан, серед яких звинувачуваний у тероризмі український режисер Олег Сенцов. Цього разу чиновники посилаються на так званий "договір" між Російською Федерацією і самопроголошеною "Республікою Крим" та на відсутність відмови від російського громадянства українських активістів.

Раніше суд у Росії заявляв, вважає всіх чотирьох арештованих громадянами Російської Федерації (мовляв тому, що вони як жителі Криму набули громадянства Росії автоматично, не написавши своєчасно заяву про відмову від російського громадянства), а тому відмовляється допускати до них українських дипломатів. Самі ж затримані стверджують, що є українцями і не набували російського громадянства.

Як відомо, громадяни України Олег Сенцов, Олексій Чірній, Геннадій Афанасьєв та Олександр Кольченко в травні 2014 року були викрадені Федеральною службою безпеки Російської Федерації (ФСБ РФ) на території окупованої Російською Федерацією Автономної Республіки Крим. Після викрадення їх доправили до слідчого ізолятора "Лефортово" в місті Москва. Проти них порушили кримінальну справу, звинувачуючи у терористичній діяльності.