Кримчани продають українські паспорти "для ополченців Новоросії"

Документи на "чорному" ринку скуповують за $ 100-300

Жителі Криму, які отримали російські паспорти, продають свої українські документи. На "чорному" ринку попитом користуються паспорти чоловіків до 1991 року народження. За них пропонують від 100 до 300 доларів. Жіночі коштують набагато дешевше. Про це повідомляють Cобытия Крыма.

Паспорти купують в основному через форуми та соціальні мережі. Продавці себе не розкривають, особисті контакти не дають, спілкуються через ніки, а після листування видаляють сторінки.

"Я вирішила дізнатися подробиці і через підроблений нік зв'язалася з продавцем. Представився він як "Воїн Свободи". У першу чергу його зацікавили рік народження і прописка. Я відповіла, що 1991-й і прописана я в Севастополі, але мама теж хотіла б продати вже не потрібний український паспорт. Він сказав, що жіночі паспорти його мало цікавлять, але за мій готовий заплатити 1500 рублів", - розповіла кримчанка Ольга.

З розмови з покупцем з'ясувалося, що паспорти потрібні людям, що знаходяться в розшуку. Сам документ покупець попросив передати через водія автобуса, гроші пообіцяв передати з тим же водієм при отриманні вантажу. Ще варіант - відправити рекомендованим листом.

Іншому "продавцю" на форумі покупець пояснив, що документи будуть використовуватися для "ополченців Новоросії". Для пересування по країні їм потрібні підроблені документи, оскільки українські міліціонери по своїй базі даних перевіряють чоловіків дуже ретельно. Щодо прописки покупець рекомендував не турбуватися - перереєструвати нового громадянина не складе особливих труднощів в будь-якому місті України, причому заднім числом.

"Справа, звичайно, ризикована. По-перше, ми не знаємо, що з нашими документами будуть робити. Можуть же і кредит взяти, і злочин вчинити. А потім будеш відповідати за іншу людину. До того ж сам по собі продаж паспорту є злочином", - говорить житель Севастополя Сергій, якому також пропонували розлучитися з документом.

У міліції Севастополя кажуть, що у них не було випадків звернення громадян за фактами покупки або продажу українських паспортів. Без заяв розслідування не проводяться. А ось у Криму такі випадки відомі.

За українським законодавством (стаття 194 КК), підробка документів з метою використання, виготовлення та збуту таких документів карається позбавленням волі на строк до двох років або виправними роботами на той же строк. Ці ж дії, вчинені повторно, тягнуть за собою позбавлення волі на строк до п'яти років з конфіскацією майна або без такої.

Використання завідомо підробленого документа карається позбавленням волі на строк до одного року або виправними роботами на той же строк, або штрафом від 100 до 200 мінімальних розмірів заробітної плати.

У Російській Федерації придбання або збут офіційних документів карається штрафом в розмірі до 80 тисяч рублів або заробітної плати за шість місяців, або виправними роботами на рік. Можливий арешт до трьох місяців. Ті самі діяння, вчинені з метою приховати інший злочин або полегшити його вчинення, караються позбавленням волі на строк до чотирьох років. Використання завідомо підробленого документа карається штрафом в розмірі до 80 тисяч рублів або в розмірі заробітної плати, або іншого доходу засудженого за період до шести місяців, або обов'язковими роботами на строк від 180 до 240 годин, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців.