Українcький суд вперше визнав загиблого бійця-добровольця учасником бойових дій

У Дніпропетровську завершився перший в Україні судовий процес щодо визнання бійця добровольчого батальйону, загиблого в АТО, учасником бойових дій

Рішенням Амур-Нижньодніпровського районного суду Дніпропетровська офіційно визнаний "факт участі в бойових діях під час АТО" 46-річного Олександра Петрушова, вдова якого Ольга Петрушова подавала до суду, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Радіо Свобода".

За офіційне визнання свого чоловіка учасником бойових дій Ольга боролася декілька місяців, подала не одне клопотання до органів державної влади і скрізь були відмови. За даними дружини, її чоловік, колишній військовий-афганець після початку бойових дій на Донбасі пішов добровольцем до "Добровольчого українського корпусу", створеного "Правим сектором".

12 серпня 2014 року на блокпосту в Мар’їнці, що на околиці Донецька, автобус, в якому їхав доброволець зі своїми товаришами задля обміну полоненими, потрапив у засідку, троє бійців загинули.

На думку сторони позивача, позитивне рішення суду в Дніпропетровську може створити прецедент для інших добровольців, які мають проблеми з визнанням їхньої участі в АТО, і допоможе спростити процедуру надання статусу учасника бойових дій для інших бійців.

Однак, за даними юристів, рішення суду про визнання факту участі добровольця в АТО ще не є рішенням про надання йому статусу учасника бойових дій, відповідний статус мають надати державні органи влади.

Судовий процес у цій справі розпочався два тижні тому.