Стали відомі номінанті на "Оскар" у категорії "кращий іншомовний фільм"

Український "Поводир" не потрапив до шорт-листу

Американська кіноакадемія оголосила дев'ять картин, з яких будуть обрані п'ять номінантів на премію "Оскар" в категорії "кращий іншомовний фільм", повідомляє Cultprostir.

У шорт-лист увійшли "Левіафан" Андрія Звягінцева (Росія), "Іда" Павла Павліковського (Польща), "Форс-мажор" Рубена Естлунда (Швеція), "Дикі історії" Даміана Шіфрона (Аргентина), "Тімбукту" Абдеррахмана Сіссако (Мавританія), "Мандарини" Зази Урушадзе (Естонія), "Кукурудзяний острів" Георгія Овашвілі (Грузія), "Визволитель" Альберто Арвело (Венесуела) і "Люсія де Берк" Паули ван дер Уст (Нідерланди).

Фаворитом оскарівських перегонів вважають польську "Іду", що вже встигла завоювати понад 30 призів на міжнародних кінофестивалях і нещодавно була названа Європейською кіноакадемією кращим фільмом року. Українська картина "Поводир" Олеся Саніна не увійшла до числа номінантів на Оскар. 

"Кумедно і навіть у чомусь сумно, що багато людей і, в тому числі, деякі професійні кінематографісти стверджують, ніби "Поводир" саме сьогодні, в день оголошення номінантів, позбувся шансу отримати Оскар. Адже будь-яка людина, що хоча б трохи розбирається в кіномистецтві, знала: відправляти на Оскар "Поводиря" рівнозначно добровільній відмові від участі в оскарівському забігу. Навіть не потрібно мати уявлення про фільми, що зазвичай потрапляють у номінанти категорії "кращий фільм іноземною мовою", щоб зрозуміти: американські кіноакадеміки просто не можуть вибрати фільм, який відверто погано зроблений", - зауважив кінокритик Олександр Гусєв.

Нагадаємо, оскарівський комітет висунув від України фільм "Поводир" Олеся Саніна, обравши його серед ще двох претендентів: "Племені" Мирослава Слабшпицького та "Трубача" Анатолія Матешко. Деякі члени оскарівського комітету, українські режисери та кінокритики вважали такий вибір упередженим та несправедливим, через що трапився скандал.