Суд в Аргентині наділив орангутана Сандру людськими правами

Суд в Аргентині ухвалив, що сором'язлива самка орангутана, що перебувала останні 20 років у зоопарку Буенос-Айреса, володіє деякими правами, властивими людині

Захисники мавпи вимагали визнати за орангутаном Сандрою деякі права людини і на цій підставі звільнити її з неволі, передає Еспресо.TV з посиланням на ВВС.

Якщо рішення судді не буде оскаржено, мавпу переведуть в заповідник у Бразилії, де вона зможе жити в умовах більшої свободи.

В основі правової колізії лежить питання про те, чи є тварина "річчю" або "особистістю".

У грудні суд в штаті Нью-Йорк відхилив аналогічну вимогу про звільнення з неволі шимпанзе, визнавши, що воно є власністю свого хазяїна.

Юристи з аргентинської Асоціації професійних адвокатів за права тварин доводили, що у філософському сенсі Сандра є особистістю, нехай і не людською.

Як "нелюдська особистість", мавпа страждає від незаконного позбавлення волі.

У листопаді вони подали скаргу про звільнення орангутана, вимагаючи припинити "невиправдане ув'язнення тварини, ймовірно володіє когнітивними здібностями".

Як цитувала одного із захисників тваринного Пауля Буомпадре газета Nacion, "це відкриє шлях на волю не тільки для людиноподібних мавп, а й для інших високорозвинених тварин, які несправедливо і довільно позбавляються свободи в зоопарках, цирках, аквапарках і наукових лабораторіях".

Аргентинські судді кілька разів відхиляли скаргу, але зрештою прислухалися до доводу про те, що Сандра володіє деякими правами, що підлягають захисту.

Сандра народилася в 1984 році в зоопарку в Німеччині, а у вересні 1994 її привезли в Буенос-Айрес.

Виставлена на загальний огляд у вольєрі, вона не раз намагалася сховатися від людських очей.

У разі якщо рішення суду не буде переглянуто, мавпу переселять у приватний заповідник у Бразилії, де вона зможе жити в менш обмежених умовах.