Віруючі люди більше схильні до повноти, ніж атеїсти, - дослідження

На думку науковців, їжа відіграє важливу роль в релігійних церемоніях

Вчені вважають, що віруючі люди більш вірогідно страждатимуть від ожиріння, ніж безбожники, пише The Daily Mail.

Дослідники вивчили індекс маси тіла в понад 7000 людей та виявили, що у віруючих він більше, ніж у атеїстів.

Індекс маси тіла тих, хто назвав себе релігійними, був більше, ніж у тих, хто назвався атеїстом. Нормою лікарі вважають ІМТ 18,5 – 25 кг, а люди з ІМТ понад 30 класифікуються як з ожирінням. Пов'язують експерти це з тим, яку роль відіграє їжа в релігійних церемоніях. 

Фото: The Daily Mail

Однак дослідження не може буде універсальним для всіх релігій. Найбільше впливає віра на ожиріння в християн. Натомість буддисти, які прагнуть очистити розум від бажань, зокрема і від пристрасті до їжі, мають здорову вагу та навіть кращу, ніж атеїсти.

"Зв'язок між релігією та ожирінням залишається неясним, - каже доктор Дебора Лисет, - ми не враховували куріння, вживання алкоголю та фізичну активність. Релігійні громади мають більш активно просувати здорову вагу та вигоди від цього, які б базувалися на релігійних переконаннях".

Дослідники також сподіваються, що проблема з ожирінням може бути вирішена релігійними засобами. Наразі ожиріння дуже поширене. За останні 20 років доля чоловіків, що страждають від ожиріння, збільшилася з 13,2% до 24,4%. Експерти кажуть, що ожиріння може скоротити життя на 8 років.