S&P може знизити рейтинг Росії до "сміттєвого"

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's помістило суверенні рейтинги Росії по запозиченнях в іноземній валюті "ВВВ-/A-3" і в національній валюті "ВВВ/A-2" на перегляд із можливістю пониження

Про це йдеться у прес-релізі S&P, передає Еспресо.TV з посиланням на "Інтерфакс".

"Перегляд рейтингів викликаний швидким зниженням гнучкості Росії у кредитно-грошовій політиці та впливом послаблення економіки країни на її фінансову систему", - наголошується у повідомленні.

"Негативний" прогноз перегляду відображає 50%-у ймовірність, що аналітики S&P знизять рейтинг країни протягом подальших 90 днів. При цьому підкреслюється, що агентство чекає завершити перегляд до середини січня.

Якщо агентство понизить рейтинг РФ хоча б на один ступінь, він перестане вважатися інвестиційним і стане "сміттєвим". У такому разі багато великих інвестфондів, що не мають права тримати у своєму портфелі папери країн з таким рейтингом, почнуть продавати російські акції та облігації.

Нагадаємо, міжнародне рейтингове агентство Moody's у вівторок погіршило прогнози ВВП Росії на 2015-2016 роки.  На думку експертів Moody's, російська економіка скоротиться на 5,5% в 2015 році і на 3% - в 2016 році.