В Росії хочуть створити "православну фінансову систему", якій не страшна жодна криза

Російські "православні економісти" і представники Російської православної церкви представили в журналістам концепцію православної фінансової системи (ПФС), заснованої на чинних законодавчих нормах, принципах православної моральності і традиціях вітчизняного підприємництва і не схильною, на думку її авторів, кризовим явищам сучасного світу

Основні принципи побудови ПФС розробила громадська робоча група, створена в листопаді цього року за підсумками засідання ініціаторів проекту в Синодального відділу із взаємин церкви і суспільства, передає Еспресо.TV з посиланням на Newsru.com.

"Зараз досить очевидно, що кінець фінансового міхура, кінець фінансової піраміди, кінець економіки, побудованої на принципі "гроші роблять гроші", кінець фінансової економіки, відірваної від праці та її плодів, від економіки товарів і послуг, досить близький", - сказав на прес-конференції в понеділок голова Відділу Московського патріархату із взаємодії Церкви і суспільства та керівник робочої групи протоієрей Всеволод Чаплін.

За його словами, для того, "щоб неминучий крах світової фінансової економіки був не катастрофічний, не був би пов'язаний з війною і з намаганням списати все за рахунок війни, дуже важливо поступово нарощувати роль у світі тих економічних структур, тих економічних механізмів, що не були б засновані на лихварстві", але базувалися б на інших принципах.

Відповідно до концепції основним елементом фінансової системи передбачається зробити православний спеціалізований низькоризиковий банк, а також православні інвестиційні фонди і компанії. Низькоризиковий спецбанк, що працює за агентським типом, "практично невразливий і не може збанкрутувати, оскільки йому заборонені активні операції з прийняттям на себе фінансових ризиків".

За задумом авторів проекту, православна фінансова система передбачає в якості базових елементів "відсутність позикового відсотка", "заборона спекулятивної поведінки", "обмеження за сферами інвестування", "виконання договірних зобов'язань" і "духовну чистоту бізнесу".

Зокрема, забороняється діяльність, що не спрямована на створення реального суспільного багатства, що не створює продукції (послуг), заснована на різниці цін та іншій спекулятивній поведінці. Також виключаються вкладення в сфери діяльності, що не відповідають етичним принципам, - гральний бізнес, тютюн, розпусні розваги, наркотики і так далі. Неодноразове порушення норм православної моральності веде до відмови в обслуговуванні з боку ПФС.

Розробки подібної системи велися в православному "експертному співтоваристві" протягом останніх 20 років.