Moody's понизило рейтинг "Газпрому". На черзі найбільші російські банки і компанії

Рейтингове агентство Moody's у вівторок увечері знизило рейтинг "Газпрому" в іноземній валюті до Baa2. Прогноз - негативний. Рейтинг концерну Baa1 в національній валюті поставлений на перегляд з можливістю зниження

У заяві агентства наголошується, що рейтинг знижений після рішення Moody's знизити стелі рейтингів єврооблігацій російських компаній і їхніх валютних депозитів. Причинами називається стрімке погіршення операційного середовища в Росії, а також збільшені ризики тривалого падіння економіки, пише РБК.

Агентство відзначає рішення Банку Росії підвищити базову облікову ставку до 17%, що, на думку експертів Moody's, погіршить ситуацію в промисловості: "Притому що агентство визнає сильні сторони позиції "Газпрому", воно вказує, що в сформованій економічній ситуації зріс ризик негативних наслідків державного втручання. У цих умовах діяльність компанії все більше залежить від загальних проблем в економіц".

Moody's зазначив, що подальша зміна рейтингу "Газпрому" залежить, в тому числі, від суверенного рейтингу Росії і рейтингу російських державних облігацій.

Також у вівторок агентство поставило на перегляд рейтинги 16 російських фінансових інститутів, включаючи найбільші приватні та державні банки. Під перегляд рейтингу потрапили найбільші приватні і державні банки, включаючи Ощадбанк, ВТБ, Газпромбанк, Россельхозбанк, Альфа-банк, Зеніт, Росбанк, Промсвязьбанк, "Відкриття" та ін. Перегляд буде здійснюватися окремо по кожному банку.

Крім цього, агентство помістило на перегляд рейтинги 27 російських компаній. У їх числі «Башнефть», НОВАТЕК, «Русснефть», «Атоменергопром», «Enel Росія», «Інтер РАО», «Лененерго», «МОЕСК», «Новоросійський торговий морський порт», «Россеті», «РусГідро», «Уралкалий», «Фосагро», НЛМК, «Распадская», «Іркут», «КамАЗ», йдеться в офіційному повідомленні Moody's.