У США скасували довічну заборону на донорство крові для геїв

Влада США знімає більшість обмежень на донорство крові для чоловіків-геїв

Про це повідомило у вівторок Управління з нагляду за якістю продуктів харчування та лікарських засобів уряду США (FDA), передає Еспресо.TV з посиланням на "РИА-Новости".

Якщо раніше гомосексуальним і бісексуальним чоловікам довічно заборонялося бути донорами крові, тепер заборона буде обмежений 12 місяцями з моменту останнього одностатевого контакту.

"На даний момент немає переконливих наукових даних, які б доводили, що кров безпечна в період менше 12 місяців", - йдеться в заяві FDA.

Довічна заборона на донорство крові була введена для геїв в США в 1983 році, на першому етапі епідемії ВІЛ/СНІД, що розповсюджувався тоді переважно серед гомосексуальних чоловіків. Геї досі становлять більше 60% нових випадків зараження вірусом.

Тепер геїв зрівняли в правах донорства з іншими групами підвищеного ризику, включаючи людей, що приймають наркотики внутрішньовенно, і гетеросексуальних чоловіків, які вдаються до послуг повій. Незважаючи на те, що обмеження для донорства крові для геїв зберігаються, нинішнє рішення FDA розцінюється як перемога для кількох громадських організацій, які домагалися рівноправності людей різної сексуальної орієнтації в цьому питанні.

В останні роки рух за громадянську рівноправність геїв в США домігся низки важливих успіхів, серед яких - законодавчий дозвіл на одностатеві шлюби в більшості штатів і зняття заборони на службу в армії для тих, хто не приховує нетрадиційну сексуальну орієнтацію.