До кінця 2017-го Росія розпадеться, - Забужко

Письменниця Оксана Забужко переконана, що до кінця 2017 року Росія не устоїться в її нинішніх кордонах

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на журнал "Країна".

"Головне завдання українських еліт - вберегти країну і провести між рифами, коли імперія валитиметься. Щоб її уламки не розчавили нас",  - вважає письменниця Оксана Забужко. 

Зокрема вона переконана, що рік війни, з Майданом включно, показав, що українці в екстремальній ситуації можуть самі дати собі раду, "по горизонталі" - при абсолютно дисфункційній державі. 

"Але в цей же час ми цю державу годуємо і утримуємо. Раніше країною правило ЦК КПРС, а тепер - податкова. А прозорості бюджету як не було, так і немає. І доки цього немає - доки держава перед нами не звітуватиме за витрачені кошти за принципом "гроші на стіл", - доти всі балачки про реформи балачками й лишатимуться. Це ж треба - створюють черговий бюрократичний центр для боротьби з корупцією. Той самий совок, де на всі питання була одна відповідь - "обрати комісію і доручити скласти план роботи"
Нам зараз треба жити в режимі 3D і на кількох доріжках одночасно вирішувати проблеми. Але все-таки не будемо робити собі ілюзії: ці 23 роки нас мали навчити, що доки поруч оця ФСБ-шна імперія, життя нам не буде", - впевнена Оксана Забужко.

Крім того, письменниця вважає, що Росія завжди стояла і стоїть на брехні. 

"А будь-яка брехня токсична. Там все фейк, страшна, монструозна п'єса, синтез Луб'янки й Голлівуду. Про це дуже гарно написав Пітер Померанцев, зараз у США вийшла його книжка. Розділ із неї "Трещины в кремлевской матрице" ще перед війною з'явився в інтернеті. Померанцев 8 років пропрацював журналістом у Москві й був свідком цієї театралізації політичного життя в Росії. Потьомкінське село - величезне, страшне, криваве, з інтернетом і телебаченням. І вся ця війна є театралізованим дійством", - наголосила Забужко.

Також вона прогнозує, що станом на 2020 рік мапа Європи виглядатиме інакше, ніж зараз. 

"Уже видно ці лінії розколу. Німеччина, наприклад, має куди більше внутрішніх проблем, ніж нам здається. Свій поділ вона ще далеко не "зализала". Все це - розплати за "старі" історичні хвороби. А в них же тільки 12 років нацизму було! На їхніх проблемах якраз і грає ця "бензоколонка, керована ФСБ". Оце вони вміють - давити на проблеми у кожній країні з "індивідуальним підходом", - резюмувала Забужко.