Корупційні оборудки ЄДАПСу складали мільярд гривень на рік, - МВС

Заступник міністра внутрішніх справ Сергій Чеботар розповів про перші результати розслідування корупційної діяльності консорціуму ЄДАПС

Про це він розповів у ефірі Еспресо.TV.

"З перших днів, коли прийшов міністр Аваков, було ухвалено рішення - головне боротьба з корупцією. Одним з завдань було викинути з системи співпраці міністерства внутрішніх справ такий, будемо говорити, "картель" корупційний – ЄДАПС", - розповідає Сергій Чеботар. 

"Я відкрию перші цифри, які здивують весь народ. ЄДАПС десь на рік отримував більше мільярда гривень прибутку. Там працювало лише 70 людей, він не мав жодних ліцензій на випуск цінних паперів та іншого. Проте він отримував мільярд гривень. Наше завдання було - призупинити цю корупцію, це розкрадання", - повідомив заступник Авакова. 

За його словами, після викриття мільярдної оборудки, від "кормушки відвалилися" й інши хабарники.

Коли ми почали з цим боротися, ми відрубили ЄДАПС від цієї "кормушки", але з цим "відвалився" і мільярд, який отримував не лише ЄДАПС, а ті, хто кришував цю структуру, коли за певні послуги вони отримували хабарі. 

Ну про що можна говорити, коли паспорт коштував 800 гривень, якщо на сьогодні, коли ми перекрили шляхи ЄДАПСу, паспорт коштує 120 гривень. Якщо ми сьогодні водійські права, які коштували 198 гривень, сьогодні вони коштують 114 гривень. Це стосується і технічного талону та інших документів, які виробляв ЄДАПС", - поінформував Чеботар.

"Сьогодні пройдені тільки перші кроки розслідування, яке ми проводимо стосовно ЄДАПС і матеріали передані слідству. Особи, які до цього причетні, були в керівництві міністерства внутрішніх справ, які були депутатами, які сьогодні працюють у владних структурах", - підсумував заступник міністра внутрішніх справ.

Нагадаємо, що днями у кабінеті Чеботаря знайшли "прослушку". Заступник міністра припустив, що це пов'язано з колишнім керівництвом МВС та ліквідацією концерну "ЄДАПС".

Довідково: Єдина державна автоматизована паспортна система (ЄДАПС) — консорціум, який займається виробництвом ідентифікаційних документів та інформаційних систем. Заснований у Києві у 2004.