The Independent: Брейвік з-за грат намагається створити терористичне підпілля

Норвезький терорист Андерс Брейвік, який убив у 2011 році 77 осіб, з в'язниці намагається організувати терористичне угрупування

Про це  пише NEWSru.com з посиланням на The Independent. Підозри виникли у правоохоронних органів Норвегії у зв'язку з активною інтернет-діяльністю Брейвіка - він переписується по електронній пошті з сотнями незнайомих раніше людей.

Згідно з інформацією Агентства виправних установ Норвегії, перехоплено близько 220 листів, написаних Брейвіком. Поліція перевіряє людей, яким адресовані листи, - з ними Брейвік до свого ув'язнення знайомий не був.

Контроль за терористом був посилений.

"Ми побоюємося, що він за допомогою листів намагається створити злочинну мережу, яка може чинити протиправні діяння", - відзначають представники норвезької влади.

Наразі правоохоронці вже наклали обмеження на відправку Брейвіком листів і масових розсилок.

"Брейвік не має жодного наміру зав'язувати звичайні дружні стосунки. Його стратегія, схоже, полягає в тому, щоб відправити якомога більше листів і налагодити якомога більше контактів", - зазначають норвезькі чиновники.

Варто відзначити, що терорист неодноразово намагався зареєструвати власну партію, однак влада Норвегії не дозволяють цього зробити.

Андерс Берінг Брейвік 21 липня 2011 здійснив подвійний теракт: спочатку він підірвав замінований автомобіль в урядовому кварталі Осло, убивши вісім осіб, а потім відправився в молодіжний табір правлячої партії AUF, де розстріляв ще 69 осіб, без опору здавшись поліції після її приїзду. Брейвік пояснив свої дії незгодою з політикою AUF в області імміграційного законодавства, що створює загрозу для корінних норвежців.