У Росії центр академіка Сахарова визнали "іноземним агентом"

Міністерство юстиції Росії включило до реєстру "іноземних агентів" три некомерційних організації з Москви, Калінінграда і Краснодарського краю

Як повідомляється на сайті російського Мін'юсту, список поповнили Громадська комісія зі збереження спадщини академіка Сахарова (Москва), Калінінградська регіональна громадська організація "Правозахисний центр" і Краснодарська крайова громадська організація випускників вузів, передає Еспресо.TV з посиланням на "ВВС Росія".

Раніше на цьому тижні Мін'юст Росії підтвердив, що вніс до реєстру "іноземних агентів" правозахисний рух "За права людини", який працює в Росії з 1997 року.

Нагадаємо, Громадська комісія зі збереження спадщини академіка Сахарова - це міжнародна неурядова організація, створена в 1990 році з ініціативи Олени Боннер, а також друзів і колег академіка Андрія Сахарова. Сахаровський центр займається сприянням збереження історичної пам'яті про жертв політичних репресій та проведенням обговорень актуальних культурних, соціальних і суспільних проблем.

Закон про некомерційні організації був ухвалений у 2012 році. 5 грудня 2014 президент Росії Володимир Путін заявив, що закон про некомерційні організації (НКО) - "іноземних агентів" потребує вдосконалення.

2 грудня радник президента Росії Сергій Глазьєв розповів, що закон про НКО чекають зміни. Він зазначив, що над ними зараз працюють у Раді з прав людини при президенті, Мін'юсті та Громадській палаті. Глазьєв також розповів, що НКО можуть найближчим часом отримати податкові преференції.