Джемілєв вважає, що сполучення з Кримом могли перекрити через загрозу російського вторгнення

Україна могла заблокувати пасажирське сполучення з Кримом через загрозу наступу російських військ

Таку думку висловив народний депутат, лідер кримських татар Мустафа Джемілєв, передає Еспресо.TV з посиланням на "ТСН".

"Точно назвати причину важко, там значна частина інформації засекречена. А офіційно це виглядає так, що керуються інтересами безпеки наших громадян, оскільки українська сторона не може все контролювати: хто і що там проходить (через кордон. – Ред.). Але є й інша сторона – є тривожні відомості нібито про те, що росіяни збираються переходити кордон і можливі якісь сутички на кордоні. Це м’яко кажучи. А так може бути і щось більш масштабне. Загрозу військових дій не виключено, тому українська сторона, керуючись інтересами безпеки наших громадян, прийняла таке рішення", – зазначив Джемілєв.

Утім, додав нардеп, якщо загрози вторгнення немає, то цей захід непродуктивний: "Тому що у потягах їздять здебільшого наші співвітчизники з українськими паспортами. Передусім це створює незручності для них".

"А те, що там величезні колони фур (продуктів. – Ред.) постачають на окуповані території, тим самим полегшуючи становище окупантів, – на це дивляться крізь пальці, тому що дуже багато бізнесменів, які, зокрема, задіяні в найвищих ешелонах влади України, зацікавлені в цьому, тому що заробляють брудні гроші на цьому. І там величезна корупція, в тому числі на нашому кордоні, і ще більша на російському кордоні", – додав Джемілєв.

Нагадаємо, що сьогодні стало відомо про обмеження руху поїздів кримського напрямку – з 27 грудня потяги не доїжджатимуть до півострова. Пізніше 26 грудня Україна припинила також і пасажирські автоперевезення до окупованого Криму.

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, вважає, що обмеження взаємовідносин України з Росією через військову агресію останньої не має торкатися прав людей.