Нацбанк не пустив Еспресо.TV на презентацію нової купюри

Національний банк України відмовив Еспресо.TV в акредитації на презентацію нової стогривневої купюри

Як повідомили Еспресо.TV в прес-службі НБУ, наш телеканал не пустять на прес-конференцію, оскільки він "непрофільний", тобто не спеціалізується на банківській та фінансовій тематиці.

Після того, як журналісти намагалися зв’язатися з цього питання з керівником прес-служби Нацбанку, в установі взагалі перестали брати слухавку та відповідати на дзвінки.

Народний депутат України та екс-головний редактор Еспресо.TV Вадим Денисенко вважає, що заборона непрофільним телеканалам транслювати презентацію 100-гривневої купюри одночасно є злочином перед населенням і страхом перед запитаннями преси.

"Останні місяці Гонтарева ховається від народних депутатів. А зараз, як виявилося, ховається і від тих засобів масової інформації, які можуть задати незручні запитання", - вважає Денисенко.

На думку народного депутата від "Народного фронту", голови парламентського комітету з питань свободи слова Вікторії Сюмар, відмова Національного банку акредитувати журналістів Еспресо.TV не відповідає жодним нормам співпраці державних установ з журналістами.

Медіаексперт, шеф-редактор порталу "Телекритика" Наталія Лігачова, в свою чергу зазначила: "Дозвільна акредитація – це нонсенс. В свій час при президентові Ющенку працювала комісія зі свободи слова, яку очолював на той час Тарас Петрів. Тоді в цю комісію входило багато громадських організацій, ми розробляли рекомендації стосовно акредитації ЗМІ в органах влади. Ці рекомендації були прийняті тоді і направлені в усі структури влади, і ми говорили про те, що акредитація має бути для всіх ЗМІ, вона не має бути дозвільною і може регламентуватися тільки наявністю або відсутністю місць в приміщенні.  Я вважаю, що така поведінка Нацбанку вона нічим не мотивована".

Медіа-юрист Інституту розвитку регіональної преси Олександр Бурмагін пояснив, що Національний банк, відмовившись акредитувати Еспресо.TV на подію, порушив закон України про інформацію.