Нацбанк порушив Закон України про інформацію, відмовившись акредитувати Еспресо.TV, - медіа-юрист

Медіа-юрист Олександр Бурмагін пояснив, що Національний банк, відмовившись акредитувати Еспресо.TV на подію, порушив українське законодавство

Про це він сказав у ефірі Еспресо.TV.

"Це можна трактувати, як порушення "Закону України про інформацію", оскільки по-перше: наявність або відсутність акредитації не є перешкодою в праві журналіста бути присутнім на відкритих заходах, які проводить суб'єкт владних повноважень. Національний банк України – суб'єкт владних повноважень  і це публічний захід. Відповідно всі ЗМІ і журналісти мають бути рівними в праві бути присутніми на такому заході.

По-друге: стаття 25 гарантує журналістам право бути присутніми на таких публічних заходах, які проводять суб’єкти владних повноважень", - повідомив Олександр Бурмагін. 

"Так само "Закон України про інформацію" забороняє дискримінацію будь-яких учасників інформаційних відносин незалежно від будь-яких ознак.

Відповідно, коли Національний банк говорить, що спеціалізовані видання пускаються, а інші – ні, то це містить ознаки дискримінації", - пояснив медіа-юрист. 

Нагадаємо, що Національний банк України відмовив Еспресо.TV в акредитації на презентацію нової стогривневої купюри.