Поправки до Податкового кодексу можуть призвести до знищення виробників слабоалкогольних напоїв, - НОВАК

З Нового року в Україні можуть різко збільшитися акцизи на алкогольну продукцію та тютюнові вироби

На слабоалкогольні напої - рівно вдвічі, на пиво - в 2,4 рази, а на міцні спиртні напої - на 45-48%. Навантаження на виробників алкоголю зросте і за рахунок включення в базу оподаткування суми ПДВ.

"Ринок слабоалкогольної продукції так і не відновився після кризи 2008 року, коли на ньому залишилися всього чотири основних гравці, - говорить президент Національної асоціації виробників слабоалкогольних напоїв (НОВАК) Вікторія Папазова. - А нового удару галузь просто не винесе".

Як заявляє експерт, в перерахунку на чистий спирт частка слабоалкогольних напоїв становить трохи більше 1% від обсягів споживання. А еластичний попит на них з усієї спиртовмісної продукції найбільш чутливий до ціни. Зростання ціни на 1%, за даними НОВАК призводить до зниження споживання на 1,8%. При збільшенні акцизу вдвічі воно зменшиться на 48%. Це 44,1 млн. літрів, або 1 млрд 387 млн гривень. Бюджет втратить 163 млн. гривень надходжень від ПДВ при збільшенні зборів від акцизів на 28 млн. гривень замість прогнозованих авторами законопроекту 400 млн. Якщо впродовж 2009-2013 років підвищення середньозваженої ставки акцизів в цілому на 31% збільшило зростання надходжень до бюджету від виробників алкоголю на 137%, то останнє їх збільшення, що мало місце в квітні, коли вони виросли на 42,5%, принесло лише 4,8%.

Серед негативних наслідків виробники слабоакогольної продукції називають збільшення частки нелегального ринку, яка складає в даний час до 40% проти 20% в 2010 році, і перемикання споживачів на міцний алкоголь. А оскільки всі інгредієнти, з яких виготовляються слабоалкогольні напої, не складає труднощів придбати самостійно, виникає спокуса зайнятися їх виробництвом в домашніх умовах - в тому числі і на продаж. Про якість продукту в цьому випадку говорити не доводиться.

А ось потреба офіційних виробників слабоалкогольних напоїв у сільськогосподарській продукції, використовуваної в якості сировини, неминуче, знизиться. Не уникнути і скорочень персоналу на підприємствах галузі, які часто є містоутворюючими, а то і закриття деяких з них.

Нарешті, запропоноване депутатами підвищення акцизів не відповідає Бюджетному кодексу. Ставки повинні збільшуватися через півроку після внесення поправок. Законопроект, внесений в Раду в середині грудня, передбачає введення нових акцизів вже з 1 січня.

Автори законопроекту на чолі з лідером "Самопомочі" Анною Гопко декларують, що ратують за скорочення споживання алкоголю, наближення до податкових стандартів ЄС та збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів. Однак результат ризикує опинитися зворотним бажаному, а ситуація до болю нагадує горезвісну антиалкогольну кампанію часів Горбачова.

НОВАК зі свого боку пропонує державі розробити спільний план збільшення ставок акцизів як мінімум на 3-5 років. До слова, саме п'ятирічний термін обумовлюється і в угодах з Євросоюзом в частині уніфікації стандартів.