У Росії відроджують потяги з ядерними ракетами

Відтворений у Росії бойовий залізничний ракетний комплекс заступить на бойове чергування у складі Ракетних військ стратегічного призначення після 2018 року

Про це повідомили в п'ятницю "Інтерфаксу" джерела в оборонно-промисловому комплексі РФ, передає Еспресо.TV.

Раніше повідомлялося, що в Росії на новому технологічному рівні буде відтворений БЖРК, який отримає назву "Баргузин". Він надійде на озброєння однієї з ракетних дивізій у складі до п'яти ракетних полків, уточнив співрозмовник агентства.

"Рішення про розробку БЖРК прийнято. Московський інститут теплотехніки вже приступив до дослідно-конструкторських робіт", - сказало джерело. За його словами, ця робота буде завершена до 2018 року.

Говорячи про особливості нового комплексу, співрозмовник агентства зауважив, що, завдяки меншій порівняно з ракетою РТ-23УТТХ "Молодець" масі міжконтинентальної балістичної ракети (МБР) "Баргузин" новий "ядерний потяг" нічим не буде відрізнятиметься від звичайного залізничного потяга.

У БЖРК попереднього покоління, створеному в СРСР в 80-ті роки минулого століття і прийнятому на озброєння в 1987 році, через велику масу МБР (130 тонн разом з транспортно-пусковим контейнером) використовувалися залізничні вагони з посиленими колісними парами, що демаскувало їх .

В СРСР у складі РВСП було три дивізії з БЖРК "Молодець" (за західною класифікацією - "Скальпель»), які дислокувалися в Костромській області, Пермському і Красноярському полках - всього 12 "ядерних поїздів", в кожному з них - по три ракети. Кожна з них несла 10 бойових блоків. БЖРК були утилізовані в період з 2003 по 2005 рр. без продовження їх ресурсу.