Кудрін: Економічна криза в Росії буде вельми тривалою

Економічна криза, що накрила Росію, буде відрізнятися від попередніх за гостротою і тривалістю

Таку думку в інтерв'ю РБК висловив колишній міністр фінансів РФ, глава Комітету громадянських ініціатив Олексій Купрін, передає Еспресо.TV.

За його словами, якщо влада продовжить робити помилки і не приступить до екстрених реформ в економіці, "нас чекають негативні темпи зростання на найближчі два-чотири роки, може і більше".

"Прогнози, які я дав про падіння ВВП в оптимістичному варіанті до 2%, а в песимістичному до 4% вже підтверджені офіційними прогнозами, як ЦБ, так і Мінекономіки", - заявив Кудрін.

Як вказав екс-глава Мінфіну, це "справжня криза", і вона буде затяжною: "Два роки - вже немаленький термін. Далі, мабуть, триватиме стагнація". Як довго триватиме рецесія - залежить від того, домовиться Росія про "послабленні санкцій" і чи зможе вона реформувати свою економіку, міркує Кудрін.

Заходи, які уряд приймає, щоб полегшити проходження кризи можуть тільки продовжити "нашу стагнацію", побоюється він, маючи на увазі пропозиції Мінекономрозвитку витрачати Резервний фонд, неправильний вибір пріоритетів при скороченні витрат бюджету і програму імпортозаміщення.

"Скорочення держвидатків, про яке, по суті, вже оголошено, торкнеться не оборонних і не соціальних статей. Будуть скорочуватися ті напрямки, які пов'язані з підйомом економіки - (витрати) на інфраструктуру, освіту і якість підготовки робітничих кадрів, охорона здоров'я, на все, що забезпечує якість людського капіталу ", - говорить колишній міністр.