Правозахисник Захаров вважає, що в Закон про Національне антикорупційне бюро потрібно вносити зміни

Правозахисник, член комісії з проведення конкурсу на посаду директора Національного антикорупційного бюро Євген Захаров вважає, що прописані в законі норми обрання керівника установи потребують корекції та уточнення

Таку думку він висловив в ефірі Еспресо.TV.

За його словами потрібно змінити процедуру вибору кандидатів.

"Сьогодні за цим законом конкурсна комісія має обрати трьох найбільш гідних кандидатів з усіх інших. Треба провести співбесіди і представити президенту ці кандидатури. Це невідомо, хто це буде. Це будуть люди, які подаватимуть документи на конкурс. Я хочу сказати, на мій погляд, незрозуміло, чому ми маємо подати трьох кандидатів, а не одного", - сказав Захаров і уточнив: "Якщо буде кандидат і якого президент затвердить, ще і без згоди парламенту, то тоді справді цей директор бюро буде убезпечений від політичних впливів, сил. Він буде незалежний".

Також, на думку правозахисника, корекції потребують і прописані у законі норми щодо іноземців, які б хотіли взяти участь у такому конкурсі. 

"Щодо іноземців. Кваліфікаційні вимоги до цієї посади виписані дуже не чітко і на сьогодні ця норма статті 6 та 7 закону, вони такі, що не можна однозначно сказати, що іноземці взагалі можуть бути кандидатами. Бо із контексту можна зрозуміти це таким чином, що вимагається вища юридична освіта, отримана в Україні, що треба мати стаж роботи за фахом не менше 10 років, тобто в галузі права, знову таки в Україні і стаж роботи не менше, ніж 5 років на керівних посадах. Я вважаю, що ці норми необхідно уточнювати, щоб можна було зрозуміти, що йдеться про роботу в галузі права не лише в Україні, а і за кордоном, в міжнародних організаціях і керівних посадах там", - сказав Євген Захаров і наголосив, що необхідно вносити зміни в законопроект. 

Зазначимо, Президент України Петро Порошенко сьогодні на підсумковій конференцій у Києві заявив, що законопроект про Антикорупційне бюро буде відкорегований.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко указом №945 призначив Рефата Чубарова, Євгена Захарова та Ярослава Грицака членами конкурсної комісії Національного Антикорупційного бюро. У свою чергу Кабмін затвердив членами конкурсної комісії з обрання голови Національного антикорупційного бюро правозахисника Йосифа Зісельса, доктора юридичних наук Олександру Яновську та журналіста Юрія Бутусова. 

Народні депутати ж підтримали на призначення Віктора Мусіяку, Євгена Нищука і Джованні Кесслера.

Комісія пропонує президенту три кандидатури на посаду голови, він обирає одну і виносить на розгляд Верховної Ради. В адміністрації президента обіцяють запустити роботу Бюро вже в січні.

Читайте також: Порошенко обіцяє на Старий Новий рік антикорупційний сюрприз.