"Газпром" викупив 50% акцій європейського проекту "Південного потоку"

Російський "Газпром" купив 50% акцій компанії South Stream Transport BV, яка була створена для будівництва морської ділянки газопроводу "Південний потік"

Зокрема, ВАТ "Газпром" уклало угоди з італійською Eni, німецької Wintershall і французькою EDF про придбання у них 50% акцій компанії South Stream Transport BV, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на прес-службу корпорації.

Наразі частки в компанії розподілені так: ВАТ "Газпром" — 50%, Eni — 20%, Wintershall і EDF — по 15%.

Про суму угоди не повідомлено.

"Південний потік" є газопроводом в обхід України, створення котрого Росія лобіювала протягом останніх років через нібито ненадійність України як транзитера. Тимчасом як аналогічний "Північний потік" через Балтику частково почав діяти, будівництво "Південного потоку" через Чорне море та Балкани було заблоковано Євросоюзом після анексії Росією Криму.

Нагадаємо, 1 грудня президент РФ Володимир Путін повідомив, що Росія не буде реалізовувати проект "Південний потік", а почне замість цього будівництво морського газопроводу до Туреччини. Таке рішення, за словами Путіна, прийнято в тому числі через неконструктивну позицію ЄС.