Рада підтримала правки «ВОЛІ», які ліквідують податкові пільги олігархам

Верховна Рада відмінила податкові пільги олігархам, що дозволить наповнити державний бюджет не менше як 10 мільярдів гривень та усуне корупційні ризики, закладені в змінах щодо трансфертного ціноутворення, запропонованих Урядом

Про це заявив Юрій Дерев’янко.

Парламент підтримав правки, подані народними депутатами від партії «ВОЛЯ» Юрієм Дерев’янком та Іриною Сусловою до проекту змін до Податкового кодексу №1264-1 щодо трансфертного ціноутворення.

У Податковому кодексі були норми, які надавали можливість уникати оподаткування в Україні через використання офшорів визначеним фінансово-промисловим групам, товари яких були виведені з-під податкового контролю до 1 січня 2018 року - пояснює Юрій Дерев’янко.

Йдеться про компанії, які пов’язують з олігархами, які реалізують такі групи товарів: руду та золу (компанії Ріната Ахметова), продукцію хімпрому (компанії Дмитра Фірташа), газ та нафту (компанії Ігоря Коломойського, Юрія Бойка, Дмитра Фірташа, Сергія Льовочкіна та Сергія Курченка), чорні метали (компанії Віктора Пінчука та братів Клюєвих), а зерно, олія (всі «латифундисти»).

Згідно поправки Юрія Дерев’янка така схема уникнення від сплати податків в Україні була вилучена з Податкового кодексу.

Друга правка була подана депутатом від партії «ВОЛЯ» Іриною Сусловою. «Уряд у ручному режимі міг би визначати вигідну для фінансово-промислових груп біржу, з якої визначається ринкова ціна товару і на основі цієї ціни здійснюється співставлення цін для визначення бази оподаткування. І це могла б бути кишенькова українська, а не світова біржа, де можна отримати "необхідну" ціну на товар, а не ринкову. Суть моєї поправки полягає в тому, аби база оподаткування формувалася відповідно до реальних світових ринкових цін», - пояснила Ірина Суслова.

Нагадаємо, партія «ВОЛЯ» 18 грудня подала до Парламенту Пакет антиолігархічних законопроектів. Три вимоги «ВОЛІ» з чотирьох були враховані Парламентом. Це зміни щодо трансферного ціноутворення (про скасування пільг олігархам); щодо підвищення ставки ренти за видобування нафти, газу, руди; щодо виплати дивідендів державі компанією «Укрнафта», що є в спільній власності держави.

Партія «ВОЛЯ» три тижні тому почала кампанію «Олігархи мають заплатити», в рамках якої був поданий Пакет антиолігархічний законів, проведено понад 200 зустрічей із колективами медиків, освітян, студентів, підприємців в більше як 15 областях України. Також партією організовано 2 пікети Парлементу з вимогою прийняття антиолігахічних законів при формуванні Держбюджету 2015. На цьому тижні антиолігархічні вимоги партії «ВОЛЯ» були підтримані усіма фракціями коаліції.