Скандал в підмосковній школі: учня, який замалював очі Путіна, звинуватили в "оскверненні святині"

У середині грудня учень 11 класу Котеревской школи Московської області зафарбував чорним фломастером очі на портреті Володимира Путіна

Відомо, що плакат з портретом Путіна формату А3 з твердого картону багато років висів у кутку кабінету вчителя англійської мови. Восени цього року, в розпал війни з Україною, пацифіст і майбутній художник-мультиплікатор Арсеній вирішив, що вистачить це терпіти, пише Еспресо.TV з посиланням на "Обозреватель".

"Де б я не знаходився, очі Путіна стежили за мною. А мій сусід по парті сильно нервував через пильний погляд Путіна і ми прийшли до висновку, що такі портрети в школі - ознака тоталітаризму. До того ж, я нещодавно дізнався, що російські війська ведуть військові дії в Україні. А я пацифіст і вважаю, що приєднання Криму не варто санкцій, конфлікту з Європою та США і загибелі людей. Після загибелі російських десантників під час чергування по класу я зафарбував Путіну очі чорним. Спочатку хотів тільки зіниці, а потім замазав очі повністю", - розповідає Арсеній.

Майже два місяці вчителі не помічали змін у портреті президента, поки учень другого класу не запитав у вчительки англійської, чому у Путіна чорні очі. Тоді й вибухнув скандал. Вчителька влаштувала серед школярів допит, годинами допитувався, хто посмів зіпсувати портрет Путіна. Арсеній у результаті вирішив зізнатися, щоб припинити допит і відвести підозри від однокласників. Після цього хлопчик став головним дисидентом школи.

Вчителька заявила, що, "зафарбувати очі портрету Путіна - це все одно, що намалювати ріжки на зображенні рідної матері або виколоти на фотографії очі батькові. Вона дуже сильно переживала і кричала - це особистий випад проти неї, і не дай бог, якщо дізнаються про цю ситуацію "нагорі". Вчителька сказала, що тільки той, хто ненавидить свою країну і хоче виїхати за кордон, здатний замалювати очі портрету Путіна "-, розповідає Арсеній.

При цьому 16-річний хлопець впевнений, що не зробив нічого протизаконного і чітко заявив, що вибачатися і виправдовуватися ні перед ким не збирається. "Я не планую виправдовуватися або вибачатися за те, що розмалював портрет Путіна, але, сподіваюся, вдасться закінчити одинадцятий клас, мене не виженуть і не позбавлять золотої медалі", - говорить Арсеній. Відзначимо, хлопчик не дивиться телевізор, не читає політичні новини в інтернеті. 

Мати хлопчика, розсудлива і освічена жінка, підтримала сина і заявила, що теж поділяє його пацифістські і ліберальні погляди. Через кілька тижнів знущань над сином вона все ж вирішила дати відповідь на всі нападки з боку вчителів і написала листа до редакції.

"Зафарбувати очі на портреті президента, Арсеній в їх несвідомому емоційному сприйнятті осквернив святиню і, таким чином, згідно сьогоднішнього законодавства, "образив релігійні почуттів громадян або осквернив шановані ними предмети, знаки і ембли світоглядної символіки"- серйозний злочин, деяким виливається в дворічні терміни. Релігійним громадянам, однак, доречно буде нагадати, що Путін - жива людина, і навіть не помазаник божий, а створювати собі кумирів нам якраз заповідано. тобто ті почуття, які ми відчуваємо до Путіна, а саме покірність, слухняність, некритична віра, є гріх, а не чеснота. Ось як далеко може завести нас сліпа віра в президента ", - сказала жінка.