ВВП Росії вперше за п'ять років почав падати

ВВП Росії в листопаді вперше з жовтня 2009 року перейшов в негативну область, знизившись на 0,5 відсотка до відповідного періоду минулого року

Про це повідомили Мінекономрозвитку РФ, передає Reuters.

На динаміку ВВП в річному вираженні основне негативний вплив зробило різке зниження темпів зростання обробних виробництв. Продовжилися також тенденції скорочення динаміки будівництва, оптової торгівлі та сільського господарства.

В цілому, за січень-листопад поточного року ВВП зріс на 0,6 відсотка.

За оцінкою Мінекономрозвитку, ВВП з виключенням сезонного і календарного чинників в листопаді знизився на 0,2 відсотка після зростання на 0,1 відсотка в жовтні.

"Негативний вплив на динаміку ВВП в листопаді надали обробні виробництва, будівництво, платні послуги і чисті податки на продукти та імпорт. Позитивний внесок в економічне зростання внесли видобувні галузі, виробництво електроенергії, газу та води, роздрібна торгівля", - зазначає відомство.

Мінекономрозвитку Росії уточнило оцінку економічного зростання за жовтень цього року у зв'язку з новими даними Росстату з будівництва та експорту паливно-енергетичних товарів. Динаміка ВВП в жовтні до відповідного періоду минулого року склала 0,5 відсотка, а зі знятою сезонністю 0,1 відсотка.

Нагадаємо, колишній міністр фінансів РФ, глава Комітету громадянських ініціатив Олексій Купрін прогнозує, що економічна криза, що накрила Росію, буде відрізнятися від попередніх за гостротою і тривалістю.

За його словами, у найближчі 2-4 роки Росію чекають негативні темпи зростання.