Експерт розповів, наскільки впаде українська економіка в 2015 році

В 2015 році українська економіка впаде приблизно на 5%, а інфляція складе 15-20%

Про це в ефірі Еспресо.TV розповів виконавчий директор міжнародного фонду Блейзера в Україні Олег Устенко.

"Ще другій половині 2014 року було зрозуміло, що буде падіння в цьому році. За підсумками 2014 коли падіння склало 7%, інфляція розкрутилася до 25%, девальвація гривні зросла до 100%. Війна пояснює це падіння. Південний схід впав в два рази більше, ніж інші регіони. Падіння там складе від 15-20%. Рівень безробіття знаходиться на позначці 9-10-%. Вперше ми зіткнулися з проявом чорного ринку, долари не можна купити так просто як пару років тому", - розповів експерт.

Але, за словами Устенка, є і певні плюси в українській економіці в 2014 році. А саме те, що вдалося відновити відносини з міжнародними організаціями, зокрема з МВФ, при цьому численні кредити збільшили наш державний борг.

"При цьому падаюча економіка і зростаючий курс долара змінив співвідношення зовнішнього боргу до обсягу ВВП. І зараз ми перетнули позначку в 60%, що вважається точкою стабільності. Москва може зажадати до оплати євробонди в грудні 2015 році, ці $3 млрд, коли буде оприлюднено дані по ВВП і зовнішнього боргу", - зазначив він.

Також, за прогнозами економічного експерта, у наступному році Україна знову буде падати.

"Падіння за нашими проогнозам складе близько 5%, інфляція 15-20%. Консолідація бюджету цього року склала 12% ВВП, що дуже багато, так як греки падали в прірву при 13%", - уточнив Устенко.