"Газпром" викупив всі частки "Південного потоку" у європейських партнерів

"Газпром" уклав угоди з Eni, Wintershall і EDF про придбання у них 50% акцій компанії South Stream Transport BV, яка будувала "Південний потік"

Про це говориться в повідомленні "Газпрому", передає ТАСС.

"У зв'язку з тим, що отримання дозволів для Південного потоку важко передбачувано, а економічні наслідки від затягування його реалізації на невизначений час не піддаються підрахунку, учасники прийняли рішення про закриття проекту", - прокоментував рішення про продаж пакета Wintershall.

South Stream Transport B.V. - Спільна проектна компанія з будівництва морської ділянки газопроводу Південний потік, який передбачалося прокласти по дну Чорного моря. Частка участі Газпрому раніше становила 50% італійської компанії Eni - 20%, французької енергетичної компанії EDF і німецької компанії Wintershall Holding GmbH - по 15% кожна.

Однак президент Росії Володимир Путін 1 грудня повідомив, що "в нинішніх умовах Росія не буде реалізовувати проект Південний потік. У свою чергу глава Газпрому Олексій Міллер зазначив, що проект Південний потік більше не актуальний. "Все, проект закритий", - сказав глава компанії журналістам, коментуючи російсько-турецькі переговори на вищому рівні.

Проект Південний потік вартістю 15,5 млрд євро був розрахований на поставку 67 млрд кубометрів газу в рік.