Литва перейшла на євро

У Литві наступ 2015 року ознаменувався вступом країни до єврозони

Рівно опівночі у четвер, 1 січня, вона стала 19-м за рахунком членом зони євро, яка об'єднує в цілому 337 мільйонів європейців, передає Еспресо.TV з посиланням на "Deutsche Welle".

"Вводячи євро, жителі Литви зволіли бути частиною стабільного, безпечного і процвітаючого регіону. Литва не раз доводила, що може проводити тверду фіскальну політику і втілювати в життя структурні реформи, завдяки яким зростання її економіки був одним з найбільших в Європі і постійно знижувалася безробіття ", - заявив П'єр Московічі, який відповідає в Європейській комісії за економічні питання.

Як зазначив у свою чергу віце-голова Єврокомісії Валдіс Домбровскіс, зі вступом Литви в єврозону завершується повернення країн Балтії в політичний і економічний центр Європи.

Перехідний період "подвійного використання" триватиме протягом двох тижнів, протягом цього часу в обігу будуть дві валюти - євро та литовський літ.

До 1 березня 2015 року всі бажаючі матимуть змогу обміняти літи на євро без комісії на пошті, з обмеженням 1000 євро на транзакцію.

Більші суми можна обмінювати без комісії у всіх комерційних банках країни до 30 червня 2015.

Національний банк Литви здійснюватиме обмін, також без комісії, протягом необмеженого періоду і без обмеження суми.