Литовське МЗС заперечує заяву Могеріні про "позитивні зміни" в поведінці Москви

Росія не подає жодних позитивних знаків з приводу конфлікту в Україні, тому причин для пом'якшення санкцій Євросоюзом немає

Про це заявив у п'ятницю міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс, передає Еспресо.TV з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

Ця заява стала реакцією на слова глави зовнішньополітичного відомства ЄС Федеріки Могеріні, яка  заявила, що бачить "обмежені позитивні знаки з боку Росії".

Литовський міністр підкреслив, що Росія продовжує надавати підтримку збройним формуванням на сході України і відправляти туди "гуманітарні конвої", які не дозволено перевіряти ні представникам України, ні Червоного Хреста.

"Об'єктивна інформація така, що цих фактів поліпшення немає, тому що (Росія) продовжує надавати підтримку збройним угрупованням, триває рух неконтрольованих так званих "гуманітарних конвоїв", вже одинадцятий раз. До огляду (конвою) не допускають ні представників України, ні Червоного Хреста", - сказав литовський міністр агентству BNS в п'ятницю.

За словами Лінкявічюса, ЄС послідовно стоїть на позиції, що "в разі поліпшення ситуації можна буде переглянути санкції, і в цьому немає нічого нового".

"Але з тими, хто каже, що вже зараз помітні (позитивні) ознаки, хотілося б посперечатися, тому що ми спостерігаємо абсолютно протилежну ситуацію. Тому ми змушені продовжувати ту ж саму політику, яка проводиться на сьогодні, і причин для скасування санкцій або для їх пом'якшення в даний час немає", - сказав міністр.

Економічні санкції розраховані на один рік. Для їх продовження, пом'якшення або скасування необхідна підтримка всіх країн-членів ЄС.