"Известия": Російські банки відхиляють 95% заявок на кредит

З початку 2012 року рівень схвалення кредитних заявок росіян знизився в три рази. У III кварталі цього року частка виданих позик від загальної кількості запитів в банки і мікрофінансові організації (МФО) склала всього 5,3%. Таким чином, відхилені були майже 95% заявок громадян, а схвалений тільки кожен 20-й кредит

Ще на початку 2012 року (за підсумками I кварталу) рівень схвалення становив 15,4%. Про це свідчать дані, надані Об'єднаним кредитним бюро (ОКБ), передає Еспресо.TV з посиланням на "Известия".

Так званий показник approval rate різко скоротився за підсумками 2012 року, і в I кварталі 2013 року склав 8,3%. У I кварталі 2014 рівень схвалення кредитних заявок досяг 5,8%. Як вказав заступник гендиректора ОКБ Микола Мясников, в 2014 році спостерігається посилення вимог до позичальників з боку банків, і як наслідок, значне зниження рівня схвалення кредитів.

Самі банки жорсткість кредитної політики пов'язують з кількома факторами. Це і дії Центробанку (ЦБ), спрямовані на охолодження ринку споживчого кредитування. Зокрема, ЦБ вже підвищив мінімальні ставки резервування по незабезпеченому роздрібному кредитуванню і коефіцієнти ризику за кредитами з високими ставками. Політика регулятора покликана знизити ризики системи і боргове навантаження на населення. Позначився також істотне зростання простроченої заборгованості в результаті буму споживчого кредитування в 2010-2012 роках - прострочення за споживчими кредитами вже перевищила 800 млрд рублів.

Вдобавок в 2015 році запроваджуються граничні значення повної вартості кредитів, мова про обмеження кредитних ставок. Наприклад, відповідно до розрахунків ЦБ автокредити під заставу автомобіля не зможуть коштувати дорожче 31,2% річних, нецільові споживчі кредити - дорожче 46,79% річних. Відповідно, підвищені ризики (у вигляді видачі кредиту не найбільш платоспроможному позичальнику) банки вже не зможуть компенсувати більш високими ставками. Це також позначиться на кредитній політиці.