Індонезійські рятувальники підняли з моря самописець лайнера AirAsia

Індонезійським рятувальникам вдалося підняти на поверхню самописець лайнера AirAsia, який зазнав аварії в Яванському морі

Про це повідомив глава Національного пошуково-рятувального управління (Basarnas) Індонезії Генрі Бамбанг Сулістьо, передає Еспресо.TV з посиланням на "РИА-Новости".

"Цього ранку я отримав офіційний звіт від Національного комітету з безпеки на транспорті. В 7.11 (2.11 за Києвом) нам вдалося підняти частину "чорної скриньки", відомої як бортова система реєстрації польотних даних", - сказав чиновник.

За його словами, рятувальники поки не виявили мовний самописець, який перебував у кабіні пілотів.

"Ми все ще намагаємося знайти бортовий реєстратор переговорів у кабіні екіпажу", - заявив Сулістьо.

Раніше геодезичний експерт індонезійського Управління з оцінки та застосуванню технології Імам Мудіта заявив, що судна на поверхні приймали два роздільні сигнали бортових самописців, які виходили з двох точок на відстані 20 метрів один від одного.

Глава Національного комітету з безпеки на транспорті Індонезії Татанг Курніаді в неділю заявив, що пошук бортових самописців, які, ймовірно, приховані на дні товстим шаром мулу, буде важким через негоду.

Напередодні міністр транспорту Індонезії Ігнатіус Джонай заявив, що команда бойових плавців ВМС Індонезії виявила самописець лайнера, що розбився на глибині 32-33 метрів.

В ході прес-конференції в Джакарті Сулістьо знову уточнив цю заяву міністра, вказавши, що піднятий реєстратор був знайдений серед уламків крила літака, що розбився, а не його фюзеляжу, як стверджував Джонай.

Нагадаємо, 28 грудня 2014 літак Airbus A320-200, який слідував рейсом з Сурабая в Сінгапур, через 40 хвилин після вильоту зник з екранів радарів, перебуваючи в районі острова Калімантан (Борнео). На борту перебували 155 пасажирів і сім членів екіпажу. Всі вони загинули.

На даний момент в Сурабай повернуті тіла 48 жертв катастрофи, упізнані 32 з них.