Російський адвокат каже, що Януковича ніхто і ніколи не видасть Україні

Ні Росія, ні будь-яка інша європейська країна, на території якої діє бюро Інтерполу, не видасть Україні її колишнього президента Януковича та інших екс-чиновників

Таку думку висловив президент Адвокатської палати Москви, заслужений юрист Росії Генрі Рєзнік, передає Еспресо.TV з посиланням на РИА "Новости".

"Для мене ситуація не викликає сумнівів. Відповідно до конвенції про екстрадицію, не підлягають видачі іншим країнам особи, у справі яких є політична мотивація. Тут політичне протистояння просто на поверхні. Виключити це неможливо. І тому на практиці ні Росія, ні інша європейська країна Януковича не видала б ", - вважає юрист.

Рєзнік порівняв ситуацію з аналогічною, що склалася раніше навколо екс-президента Грузії Михайла Саакашвілі, який при всьому бажанні нинішньої грузинської влади не підлягає видачі з політичних мотивів: якими б не були мотиви слідства, чоловік був президентом, конкурував на виборах, програв, після чого і почалися претензії опонентів до попередника.

"У таких ситуаціях, навіть якщо звинувачення мають під собою ґрунт, яким би не була людина негідником, фактично переслідується політичний супротивник. Протистояння і взаємні політичні претензії - на поверхні. Тому Інтерпол часто навіть не виставляє таких людей в розшук, відразу відмовляє. І тоді екстрадиція може відбутися тільки на двосторонніх міждержавних договорах ", - пояснив адвокат.

Нагадаємо, у понеділок стало відомо, що на сайті Інтерполу з'явилася інформація про розшук Януковича, його сина Олександра і низки чиновників з оточення екс-президента. Повідомляється, що колишнього главу держави розшукують судова влада України "для кримінального переслідування або відбування покарання". Він звинувачується у привласненні або розтраті майна, зловживанні в особливо великих розмірах.