Тимошенко заявила, що текст Бюджету сфальсифікували

Фракція "Батьківщина" звернулась до голови Верховної Ради з вимогою провести розслідування щодо фальсифікації Закону про Державний бюджет України на 2015 рік

Про це заявила лідер фракції Юлія Тимошенко на Погоджувальній раді лідерів фракцій та Комітетів Верховної Ради України, передає Еспресо.TV.
 
Тимошенко звернулась до голови Верховної Ради Володимира Гройсмана з проханням доручити п'ятьом профільним Комітетам, зокрема регламентному,  провести розслідування на предмет відповідності стенограми ухвалення держбюджету та оприлюдненого документа та повідомити про результати розслідування до п'ятниці з висновками, хто відповідає за ці фальсифікації, і подати відповідні матеріали до прокуратури.
 
"Фракція "Батьківщина" одностайно не голосувала за Держбюджет-2015 не тому, що ми проти реформ, а тому, що ми проти брутального, цинічного порушення процедур, і ми не могли голосувати за бюджет, коли самого бюджету не було в залі", - нагадала Юлія Тимошенко.
 
Вона звернула увагу на те, що додатки до Держбюджету-2015, які складають 99% тексту бюджету були оприлюднені тільки сьогодні: "Тому не зрозуміло, за яким бюджетним законом жила країна 12 днів? Але ми були праві, що не голосували за бюджет, тому що коли ми проаналізували текст, то, чесно кажучи, були в шоці, що надрукований текст бюджету і надрукований текст податкових законів не відповідає тому, що було проголосовано у залі".
 
Зокрема, за словами Тимошенко, під час розгляду проекту Держбюджету було задекларовано, що з 1 липня відбудеться підвищення соціальних стандартів за рахунок індексації зарплат та пенсій, однак це рішення не відображене в оприлюдненому документі.
 
Також, за її словами, у бюджеті не передбачено децентралізацію, зокрема, порушено домовленість про передачу місцевим бюджетам 1,7 млрд. гривень на придбання ліків, натомість кошти передано на Міністерство охорони здоров'я і тендерна закупівля ліків відбуватиметься з центру, та низка інших невідповідностей. 
 
"Існують десятки відхилень в Законі про бюджет від того, що проголосовано в залі, так само і по податковим законам", - заявила Юлія Тимошенко.
 
Нагадаємо, 29 грудня Верховна Рада ухвалила законопроект про бюджет на 2015 рік.
 
Читайте також, Бюджетна ніч. Як в буфеті Ради зник дорогий коньяк