У водогоні Бортничів виявили кишкову інфекцію, - КМДА

Вода з водогону мікрорайону Бортничі, де зафіксовано 64 випадки захворювання на гостру кишкову інфекцію, була заражена збудником цієї хвороби

Про це повідомляє сайт КМДА з посиланням на лабораторне дослідження, передає Еспресо.TV.

"Як свідчать висновки, причиною зараження води стало забруднення артезіанських свердловин № 50 та 18", - йдеться в повідомленні.

У мерії наголосили, що система водопостачання "Верхні Бортничі" є локальною і не пов’язана із системою централізованого водопостачання столиці.

"До неї включено три свердловини та 4 км розподільчих водопровідних мереж. Система забезпечує постачання води для більш ніж 8 тисяч споживачів, які наразилися б на небезпеку інфікування в разі відсутності негайних профілактичних заходів", - йдеться в повідомленні.

У КМДА відзначили, що наразі виконано профілактичну промивку та додаткове хлорування артезіанських свердловин і водопровідних мереж.

На період проведення профілактичних заходів мешканцям рекомендовано не користуватися водою для питних потреб, приготування їжі, миття посуду та купання.

Допоки триватиме обробка води організований постійний підвіз та роздача питної води за допомогою автоцистерн ПАТ "АК "Київводоканал" за адресами: вул. Леніна, 29, 45 та 65.

За словами заступника голови КМДА Петра Пантелеєва, найближчі дні буде здійснено ретельний лабораторний контроль води, що постачається мешканцям Бортничів, а також перерахунок за послугу водопостачання.

Крім того, він наголосив, що наразі проводиться перевірка технічного стану водогону та визначаються фактори, які спричинили потрапляння забрудненої води до системи водопостачання Бортничів.

Водночас, як пояснили у ПАТ "Київводоканал", на території житлового масиву знаходиться понад 2 тисячі вигрібних ям, які ніхто не контролює та не перевіряє відповідність їхнього влаштування.

Як відомо, раніше КМДА повідомила, що станом на 11 грудня у Києві 45 людей госпіталізовано з підозрою на гостру кишкову інфекцію після вживання води з водогону.

За словами голови київського управління Держсанепідемслужби Олега Рубана, у водопровід могли потрапити каналізаційні стоки.

Рубан відзначив, що місцеві жителі скаржилися на низьку якість питної води упродовж усіх свят, проте у житлово-комунальній службі не відреагували на звернення.

Станом на 12 січня було зафіксовано 64 випадки захворювання на гостру кишкову інфекцію, з них 55 дітей. Госпіталізували 49 осіб.

У КМДА пообіцяли швидко виявити і назвати причини отруєння мешканців Бортинчів.