Fitch знизило рейтинг "Газпрому" і ще 12 російських компаній

Рейтингове агентство Fitch Ratings знизило рейтинги 13 російських компаній, включаючи ЛУКОЙЛ, "Газпром" і РЖД

Про це повідомляє російське агентство "ТАСС", передає Еспресо.TV.

У переліку компаній, чий рейтинг виявився зниженим, — ВАТ "Газпром", ВАТ "ЛУКОЙЛ", ВАТ "НОВАТЕК", ВАТ "РЖД", ВАТ "Газпром нєфть", ВАТ "Атоменергопром", ВАТ "Федеральна пасажирська компанія", ВАТ "Федеральна мережева компанія Єдиної енергетичної системи", "Полюс Золото", ВАТ "Ростелеком", "Цивільні літаки Сухого", ВАТ "Татнєфть" і ВАТ "Уралкалій".

Нагадаємо, 10 січня рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгострокові рейтинги Росії в іноземній і національній валюті на одну позначку, з "BBB" до "BBB−".

Також знижені й деякі інші рейтинги Росії. При цьому, зазначило агентство, прогноз негативний.

Позначка "BBB−", за системою агентства Fitch, є останньою, яка ще визначається як "добрий кредитний рейтинг". Наступний за нею рівень, "BB+", є вже "спекулятивним".

"Агентство заявляє, що серед головних причин такого зниження стали значно погіршені з середини минулого року економічні перспективи Росії через значне зниження ціни нафти і вартості рубля, різке зростання відсоткових ставок, а також вплив західних санкцій. За оцінками агентства, цього року російська економіка скоротиться на 4 відсотки (попередній прогноз передбачав скорочення на 1,5 відсотка), і зростання може не повернутися аж до 2017 року", - йдеться у повідомленні.

У Fitch додають, що валютні резерви Росії скорочувалися швидше, ніж прогнозувало агентство, і це скорочення триває; на кінець минулого року ці резерви скоротилися більш як на 120 мільярдів доларів порівняно з кінцем позаминулого року.

Інші провідні рейтингові агентства нині теж мають для Росії негативний прогноз розвитку її рейтингів.